Hírek

2015.11.23. 19:56

Útfelújítás miatt vágták ki a fákat

Gasztonyi Erzsébet ajkai olvasónk jelezte a Naplónak, kivágták a gyönyörű, életerős hárs- és kőrisfákat Zsófiapusztánál.

Kovács Erika

- A fakitermelést a 7308. jelű út felújításának előkészítése és a forgalombiztonság érdekében végeztetjük el - közölte Marczin Bence, a Magyar Közút Kht. kommunikációs osztályvezetője. Fülöp Zoltánné, Úrkút polgármestere (hozzájuk tartozik Zsófiapuszta) és Puskády Norbert jegyző kiemelte, megértik a lakosságot, fontosnak tartják a zöld területeket, de az út felújítása is nagyon lényeges.

Puskády Norbert, Úrkút jegyzője és Fülöp Zoltánné polgármester elmondta, megértik a lakosságot, de az út felújítása is lényeges
Fotó: Balogh Ákos

Marczin Bence elmondta továbbá, azokat a fákat jelölték ki, amelyek balesetveszélyesek és a későbbi útfelújítás során a munkálatokat akadályoznák. Ajka-Zsófiapusztától a régi, rossz állapotban lévő hárs- és kőrisfasort kezdik el felújítani. A fasort az elmúlt évtizedben, több ízben jelölték ki munkatársaik kivágásra leromlott egészségi állapota és balesetveszélyessége miatt. Az út csomópont felőli végéről – ahol a zsófiapusztai ingatlanok is vannak – kezdték a fasor felújítását. A fák kivágását követően a későbbiekben – mint a többi kezelésükben lévő úton is – sorfaültetéssel pótolni fogják a kivágott fákat, kislevelű hársot, illetve magas kőrist ültetnek majd. A Közút Kht. szakembere kiemelte, az elmúlt három évben Veszprém megyében közel 8000 darab sorfát és közel 50 000 darab erdészeti csemetét ültettek el az utak mellett, valamint a mellettük levő lévő rézsűkbe, illetve erdősávokba.

Fülöp Zoltánné, Úrkút polgármestere, illetve Puskády Norbert, a település jegyzője a helyszínen tájékozódva is érdeklődött a cégtől a fakivágásokról, majd megtudták, minden a jogszabályok alapján, illetőleg a szükséges engedélyek birtokában történt meg.



Mint kiemelték, megértik a lakosság sajnálatát, de az is lényeges szempont, hogy a település határában az út megújuljon, korszerűbb legyen, ami a közlekedés szempontjából is kedvező lesz, különös tekintettel a biztonságra. Adott zöld területek felett akkor tudnának rendelkezni, ha védett területté nyilvánítanák, de sem a felelősséget, sem a növények gondozását nem tudnák vállalni. A település elöljárói bíznak a Közút ígéretében, miszerint az út mentén fiatalokat ültetnek a kivágott öreg fák helyébe.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!