Hírek

2017.07.19. 14:10

Hitelesebb utazási tanácsadótól információt kérni

PÁPA Sehogy nem tudunk teljességgel megbizonyosodni arról, hogy egy cég holnapután nem mondja-e azt: becsuktam az ajtót - hangsúlyozza Stileth Nikoletta, az egyik pápai utazási iroda vezetője, akit a július elején fizetésképtelenséget jelentett fővárosi utazási iroda, illetve a cég Törökországban tartózkodó ügyfelei esete kapcsán kérdeztük meg.

Polgár Bettina

- Semelyik utazási irodáról nem tudjuk előre megmondani, hogy rentábilisan működik-e, és nem történik-e vele valami baj. A vagyoni biztosítékok, amiket a szervező irodáknak kötelező letenni, bizonyos fedezetet nyújtanak az esetleges csőd alakalmával az utasok és szolgáltatók kártérítésére - magyarázta Stileth Nikoletta. Mint mondta, volt olyan ügyfelük, aki a fizetésképtelenséget jelentett fővárosi iroda szervezésében utazott ki az említett eset alkalmával Törökországba.

- Már nagyjából július elsején, szombaton tudtuk, hogy nagy a baj, ami vasárnapra vált nyilvánvalóvá. A Törökországban tartózkodó ügyfelünk nem tudta kinyitni a szállodai szobaajtót. Ekkor lement a recepcióra, megkérdezte, mi a helyzet. Elmondták neki, ha szeretnének maradni, ki kell fizetniük a következő éjszakákat, addig, amíg el nem szállítják őket. Neki volt módja arra, hogy ezt kifizesse. Megbeszéltük, hogy kérjen számlát a szállodai kiadásokról, és amikor visszaérkezett Magyarországra, mindent elküldtünk a biztosítónak - emlékezett vissza a pápai utazási iroda vezetője.

Stileth Nikoletta javaslata szerint célszerű nagy múltú, esetleg külföldi irodával kezdeni, aminek olyan háttere van, hogy a legnehezebb éveket is át tudja vészelni
Fotó: archív

- A magyar állam felelős az állampolgáraiért. Miután fizetésképtelenséget jelentett a budapesti utazási iroda, az állam a törökországi helyszínre küldte az illetékes konzult, akitől tájékoztatást kaptak az utasok, mi is történik velük az elkövetkezendő napokban. Volt, aki nem tudta finanszírozni a külföldi tartózkodását. Ilyen esetekben lehet kérni úgynevezett gyorssegélyt a konzulátustól, de ennek is vannak bizonyos korlátai - fejtette ki Stileth Nikoletta.

- Úgy gondolom, nem segít senkinek, ha megnézi az adott iroda éves forgalmát, eredményét, mert ettől még egyik cég sem lesz megbízható, illetve kevésbé megbízható. Azt szoktam javasolni, célszerű nagy múltú, esetlegesen külföldi irodával kezdeni, aminek olyan háttere van, hogy a legnehezebb éveket is át tudja vészelni. Egy nagyobb, külföldi hátterű, esetleg magyar fióktelephellyel rendelkező iroda még mindig biztonságosabb - emelte ki Stileth Nikoletta. A pápai utazási iroda vezetője megjegyezte, napjainkban már mindenféle információt össze lehet szedni az internetről, de sokkal hitelesebb, ha mindezeket egy utazási tanácsadótól kapjuk meg, aki adott esetben járt is a szóban forgó területen.

- Az utasok igénylik, hogy a háttérben legyen valaki, aki egy kicsit megfogja a kezüket. Aki segítséget tud nyújtani, akit fel lehet hívni. Az ügyfeleink nagy része meg tudná tenni, és bizonyos esetekben meg is teszik, hogy saját maguk foglalják le az interneten az egy-két napos belföldi pihenést, de amikor már egyhetes külföldi nyaralásról van szó, akkor soha nem ülnek le a számítógép elé. Inkább eljönnek az utazási irodába, és elmondják, mit szeretnének. Ezeket az igényeket aztán tudjuk a célterületek, a szállodák felé kommunikálni - magyarázta.

A fizetésképtelenné vált Green Holidays utazási iroda székhelye a fővárosi Veres Pálné utcában
MTI Fotó: Balogh Zoltán

A tapasztalt irodavezető megjegyezte, az elmúlt időszak terrortámadásainak hatása kevéssé érzékelhető az utazási kedv tekintetében. - Egyedül Franciaország esetében vettük észre a párizsi merényletek után, hogy sokkal kevesebben szeretnének oda utazni. Ennek a hatása a mai napig érezhető. London kapcsán azonban már nem mondható el ugyanez, mert akik a környékünkön élnek, főként dolgozni járnak ki. Ők nem turisták, ezért nem is vettük észre, hogy kevesebb ügyfél ment volna - árulta el Stileth Nikoletta.

Hozzáfűzte, a szezon elején Egyiptomban is történt egy nem várt esemény, ami következtében szükségállapotot hirdettek ki. Mint mondta, ekkor már rengeteg egyiptomi foglalásuk volt, és csupán egyetlen ügyfél részéről merült fel, hogy lemondaná a nyaralást.

- Ez a szakma minden formában nehéz, mert egy láthatatlan terméket adunk el. Ami pedig mögötte van, egészen addig egy kicsit megfoghatatlan, amíg meg nem érkezik az utas, és ki nem teljesedik a nyaralása - zárta gondolatait Stileth Nikoletta.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!