Hírek

2016.10.06. 13:41

„Utam a Gripenig” - Vadászpilóták találkoztak Balatonakarattyán

Balatonakarattya - Múltról, emlékekről, bajtársaikról és tapasztalataikról beszéltek többek között a résztvevők a negyedik Vadászpilóta Találkozón, amit Kositzky Attila nyugállományú altábornagy és az 1976 –ban végzett évfolyam, illetve annak képviseletében Helembai László nyugállományú ezredessel szervezett meg Balatonakarattyán, a MH Rekreációs, Kiképzési és Konferencia Központban.

Kovács Erika

Az esemény felett Benkő Tibor vezérezredes, a Honvéd Vezérkar főnöke vállalt fővédnökséget.

A program célja, hogy a Cr-32, Cr-42, „Héja”, Me-109, Me-110, Me-210, Fw-190, Jak-9, MiG-15, MiG-17, MiG-19, MiG-21, MiG-23, MiG-29, Szu-22 és „Gripen” gépeken 1938-tól napjainkig repült és jelenleg is repülő magyar vadászpilóták évente egy alkalommal találkozzanak egymással, felidézzék emlékeiket, legemlékezetesebb pillanataikat, illetve megemlékezzenek azokról, akik már nem lehetnek köztük. Az eseményen részt vett Varga János vezérőrnagy,  a Honvéd Vezérkar főnök koordinációs helyettese; Szűcs Pál ezredes, az MH Összhaderőnemi Parancsnokság megbízott légierő haderőnem főnöke; Ugrik Csaba dandártábornok, az MH 59. Szentgyörgyi Dezső Repülőbázis bázisparancsnoka és Piros Ottó ezredes, az MH Rekreációs, Kiképzési és Konferencia Központ parancsnoka.

Vadászpilóták közös fotón a találkozón, a Balaton partján Fotós: Singer Éva hadnagy

Kositzky Attila nyugállományú altábornagy, a rendezvény főszervezője köszöntője, valamint Varga János vezérőrnagy, a Honvéd Vezérkar főnök koordinációs helyettese üdvözlője után  gyertyagyújtással, és egy perces néma főhajtással tisztelegtek elhunyt bajtársaik, pilótatársaik emléke előtt.

A megjelentek körében kitűnő beszélgetési lehetőséget kínált, amikor az évfolyamok bemutatkoztak egymásnak, majd a Vadászpilóta Találkozó eddigi emlékeit idézte fel Helembai László. Az 1951. évi évfolyamot Papp Tivadar mutatta be,  az 1961. évit Parragh József nyugállományú alezredes, az 1966-ban végzettekről Somogyi Árpád nyugállományú őrnagy, az 1976 –ban végzettekről pedig Markotán Zoltán nyugállományú alezredes beszélt.  Terpó Zoltán főhadnagy, az MH 59. Szentgyörgyi Dezső Repülőbázis fiatal repülőgép-vezetője Utam a „Gripenig” címmel arról beszélt,  hogyan lett pilóta.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!