Hírek

2017.07.28. 16:30

Egy élet munkája veszett oda a káptalanfai tűzben

Mintha az oldalamba csapott volna a villám! A hatalmas csattanásra kinéztem az ajtón, nem állt-e le a villanyórám, aztán hirtelen zuhanó üvegszilánkokat és hatalmas lángot láttam a szakadó esőben!

Kovács Erika

Úgy éreztem, itt a vég! – idézi fel a szerda délutáni borzalmas vihart, villámlást, tüzet Káptalanfán Szincsák Gyuláné, akinek a háza kigyulladt a villámcsapástól.

- Nézze, odalett az egész, lakhatatlan a házam, egy élet munkája lett a tűz martaléka, elégett, az oltástól elázott minden, a bútorok, a kevés háztartási gépem - törli könnyeit Szincsák Gyuláné még mindig riadt kutyája mellett a kútnál. Látni lehet, hogy kis konyhakertjébe is jutott bőven az üszkös törmelékből. Keserűen, végtelen szomorúsággal mutatja, hogy háza teteje, meg az épület hátsó része teljesen kiégett.

Szincsák Gyuláné: Lakhatatlan a házam, egy élet munkája lett a tűz martaléka, elégett, az oltástól elázott minden
Fotó: Kovács Erika

- Ide gyűjtöttem a takarmányt a baromfiaknak, hogy legyen mit enniük, itt volt a kis kukoricadarálóm, a fűnyíróm, más kerti szerszámok, az eltett befőttek, savanyúságok, mindez nekem hatalmas értéket, nagy kincset jelentett - sír tovább a szerencsétlen asszony, aki naponta művel- te kertjét, hogy legyen ben- ne zöldségféle és gyümölcs, hogy erre se kelljen pénzt kiadni. Azt mondja, nem tudja, mi lesz vele, nagyon kevés a nyugdíja, egyedül él, férje néhány éve súlyos betegségben meghalt, biztosítás, villámhárító nem volt a házon, mert nem tudta kifizetni.

- Borzasztó, hogy nem tudunk mihez nyúlni - utal kritikus anyagi helyzetükre az asszony lánya, Lukács Tamásné Tünde, miközben leroskad egy összeégett padra. - Annyit tudunk tenni, hogy eltakarítjuk a romokat, kihordjuk az épületből az összeégett holmikat, de ezen túl nem tudjuk, hogyan tovább - öleli át édesanyját az asszony, akinek három kisgyermeke van, egyikük súlyos betegen született. Anyját most magához vitte. Tünde felidézi, amikor szerdán jött hazafelé, és meglátta a füstöt a falu felett, azonnal átvillant rajta a gondolat, csak nem az édesanyja háza! Előtte ugyanis beszéltek telefonon, és édesanyja említette, milyen félelmetes vihar van Káptalanfán, érezte is rajta, hogy fél az idős asszony, aki ráadásul több betegséggel is küszködik.

Csordás Gáspár, Káptalanfa polgármestere azonnal a helyszínre ment, amint értesült a tűzesetről. Azt mondja, szívszorító volt látni az égő épületet, mellette a tehetetlen idős asszonyt és családját, akik nem tehettek mást, mint nézték az oltást.

- Még szerdán este nyitott az önkormányzat egy számlát az asszony megsegítésére, és természetesen segítenek neki, amiben tudnak, a férfiak pedig még aznap este közös erővel a kiégett ház tetejének a legkritikusabb részét beborították fóliával, hogy ne ázzon tovább, ha ismét esik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!