Hírek

2017.03.26. 13:39

Túra az emberiség előtti korok meghökkentő világába

Úrkút - Ismét emlékezetes túrát szervezett a település csillagászati klubja - tájékoztatta lapunkat Ivanics Ferenc klubvezető.

Penk Tímea

Ajkáról, Veszprémből, Tapolcáról, Székesfehérvárról, Puláról és Nagyvázsonyból is érkeztek vendégek a csillagászati klub kalandozására. Közel ötventagú társaság indult el felfedezni az Úrkút környéki természeti értékeket.

- A kezdeti felhősebb időt hamarosan tündöklő napsütés és felhőtlen égbolt váltotta fel. Jó hangulatban érkeztünk meg első állomásunkra, a Lugos-tetőre. Az ebéd elfogyasztása után a Kab-hegyet szemlélve megismerkedtünk a pajzsvulkánok érdekes és több bolygóra kiterjedő világával. Többen meglepődve hallották, hogy kedvenc vulkánunk mennyire fiatal a környező kainozoos és mezozoos kőzeteket tartalmazó tájhoz képest - számolt be Ivanics Ferenc. Hozzátette: a Macska-liknál a csapat az eocén mészkőben létrejött víznyelőt csodálhatta meg. A képződmény bemeneti nyílása fölött szépen látszódtak az egykori tengeraljzatot uraló nummulitesek - Szent László pénze - házainak ki-kibukkanó érmécskéi. Az hajdani egysejtűek megkövesedett „lakásaiból” többen találtak egy-két centiméteres darabkákat is.

Érdekes és tanulságos túrát tettek a csillagászati klub tagjai Fotó: Úrkúti Csillagászati Klub

A csapat az utolsó állomásán az Ördögárkot kereste fel.

- Az egykori mangániszap tároló három medencéjének és a mangán bányászatának, felhasználási módjainak ismertetése után elleptük a tároló krétakori sziklafalát, hogy Nerinea csigákra és Rudista kagylókra vadászhassunk. Sok-sok kövületet gyűjthettünk be. A gyerekek nagy lelkesedéssel fésülték át a mészkődarabokat, hogy újabb és újabb maradványokra találjanak - ismertette a klubvezető. A kirándulók az érdekes földtani kalandozás után élményekkel és néhány kövülettel a zsebünkben tértünk vissza Úrkútra. Ivanics Ferenc elmondta, hogy a tavaly indított túraszervezést jövőre is folytatják, hogy együtt utazhassanak vissza az emberiség előtti korok meghökkentő világába.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!