Hírek

2016.07.25. 15:50

Ünneplés kérdőjelekkel

Zirc - Zsúfolásig megtöltötték a városháza dísztermét a Semmelweis-napon a bakonyi kisváros egészségügyében dolgozók. Az ünnepséget a város és a kórház vezetése közösen szervezte meg.

Müller Anikó Hanga

Dr. Vermes Tamás, a Zirci Erzsébet Kórház-Rendelőintézet főigazgatója üdvözlő szavai után az egészségügy országos és helyi helyzetét elemezte.

- Semmelweis Ignác ha- lála után százötvenegy évvel nem tudtuk elérni, hogy az orvosi rendelőkben minden eset után fertőtlenítővel kezet lehessen mosni, és a kórházakban fertőtlenítsék a betegek után az ágyakat, amit a szoláriumokban megtesznek. Megérne egy misét, miért használunk harmadannyi fertőtlenítőszert, mint az uniós országokban, mondta.

A Semmelweis-nap kitüntetettjei a főigazgatóval, balról Hoffer Zsuzsanna, Balta Béláné, Klesitzné Bauer Gabriella, Tímár Éva, Vajda Nikoletta, dr. Nagy Márta, Varga Kálmánné, dr. Vermes Tamás, Kuzman Ágnes, Csókáné Szabó Tünde, dr. Kotis Mihály Fotó: Révész Ferenc

Szólt arról a bizonytalan helyzetről, hogy intézményük krónikus ápolási osztálya megmaradhat-e a jelenlegi szervezeti formában, vagy átkerül a szociális ágazathoz. Úgy értékelte, mára az egészségügy végre átütötte a politikai ingerküszöböt, ennek is köszönhető a tervezett pozitív változás, a kormány által tervezett béremelés - bár ebből a technikai és műszaki dolgozók most sem részesülnek -, és az egészségügyi életpályamodell bevezetése. Elmondta, kórházukban a pénzügyi lehetőségek függvényében juttatásokban részesítik dolgozóikat.

A főigazgató és Valler Ilona ápolási igazgató kitüntetéseket adott át, Semmelweis-díjat kapott Balta Béláné, Csókáné Szabó Tünde, Hoffer Zsuzsanna, Klesitzné Bauer Gabriella és Varga Kálmánné, főigazgatói dicséretben részesült Kuzman Ágnes, Tímár Éva és Vajda Nikoletta, adjunktussá nevezték ki dr. Nagy Mártát és dr. Kotis Mihályt. A Zirc Egészségügyéért kitüntetést - az alapellátás szakmai közössége és a betegek javaslata alapján - dr. Fáskerti Gabriella háziorvos kapta, melyet Ottó Péter polgármester és dr. Benczik Ágnes Adrienn, az emberi kapcsolatok bizottságának elnöke adott át.

Az ünnepi percek után dr. Zacher Gábor Droghelyzet 2016 címmel tartott előadást. Kiemelte, napjainkban a kábítószerek innovációja gyors sebességre kapcsolt. Amíg 1990 körül csupán néhány szer volt forgalomban, s a szakemberek ismerték azok hatóanyagait, ma nem tudnak az összetételükről. 2015-ben kilencvennyolc, 2016-ban eddig százegy új szer tűnt fel a piacon, átlag három és fél naponta jelenik meg egy új. 2014-ben - a hivatalos adat szerint - ezerötszázötven kilogramm szer került forgalomba, ennek jelentőségét akkor értékelhetjük, ha mellétesszük, hogy az egyszeri adag három milligramm. A szakember kiemelte: a szülők felelőssége, mi kerül a gyerek puttonyába , hogy adott pillanatban igent vagy nemet mond-e, ha szerrel kínálják.

- A napi robot között fontos az ünnep, az elismerés, az, hogy egy kisvárosba is eljutott a neves szakember színvonalas, közvetlen stílusú előadása, mely élőben sokkal többet nyújt, mint a televízióban vagy újságban - mondta el a szervezők nevében dr. Benczik Ágnes Adrienn. Ottó Péter polgármester pohárköszöntőjében hangsúlyozta, el kell érni, az egészségügy ne arról szóljon, amiről ma, azaz a betegségről, hanem a szó igazi jelentéséről, az egészségért történő aktív segítésről.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!