Hírek

2015.11.25. 17:11

Ünnepi ízek, illatok, fények - A hétvégén nyílnak meg településeinken a karácsonyi vásárok

Évről évre egyre népszerűbbek az adventi kitelepülések. A hétvégén több városunkban nyílik meg a karácsonyi vásár.

Munkatársainktól

Első alkalommal rendezi meg a veszprémi karácsonyi vásárt a VKSZ Veszprémi Közüzemi Szolgáltató Zrt. a város központjában, a Kossuth utcán. Ízek, illatok, fények a mottója az idei rendezvénynek. Megújult a vásár díszkivilágítása, újdonságként a centrum mellett 50 négyzetméteres jégpálya üzemel majd.

A veszprémi karácsonyi vásárt első alkalommal rendezi a VKSZ Veszprémi Közüzemi Szolgáltató Zrt. a város központjában, a Kossuth utcán. Ízek, illatok, fények a mottója az idei rendezvénynek. Megújult a vásár díszkivilágítása, újdonságként a centrum mellett 50 négyzetméteres jégpálya üzemel majd 
Fotó: Balogh Ákos

A szolgáltatók kiválasztásánál a minőségre törekedtek. Veszprémben a korábbi évekhez képest hangsúlyosabb lesz a kézműves jelleg, a ruhanemű mellett többek között a gyertyaöntő mesterségével is megismerkedhetnek az érdeklődők, mondta Köller Tamás, a VKSZ titkárságvezetője. Harminc vásározó kínálja portékáit, karácsonyi áruit. A sült gesztenye, a forralt bor és a sült hal az ünnep illatait, ízeit idézi.

Veszprémben pénteken nyílik a karácsonyi vásár, Márkus Ferenc készíti elő a berendezést. A megyeszékhelyen hagyománya van a rendezvénynek, csak esztétikus faházakban lehet árusítani

A Veszprémi Programiroda szervezésében a gyerekeket a Kabóca játéktér, állatsimogató, fa játszópark, pónilovaglás várja, de a Mikulással is találkozhatnak. A vásár hivatalosan november 29-én, vasárnap nyit, de már péntektől próbaüzem lesz. A vásár naponta 9 és 19 óra között látogatható, biztonságát őrző-védők garantálják.

Veszprémben november végétől látogatható a hagyományos karácsonyi vásár a Laczkó Dezső Múzeumban. Az intézmény a Veszprém Megyei Népművészeti Egyesülettel közösen szervezi a karácsonyi népművészeti vásárt, amely novemberben 27-én, 28-án és 29-én, decemberben pedig 4-én, 5-én, 6-án, 11-én, 12-én, 13-án, 18-án, 19-én és 20-án tart nyitva.

Várpalotán az elmúlt években nem volt klasszikus értelemben vett karácsonyi vásár a belvárosban. Előtte voltak próbálkozások, ám a helyiek többsége a közeli Veszprémbe vagy épp Székesfehérvárra utazott el ilyen jellegű rendezvényekre, így nem volt komoly igény a várpalotai vásári portékákra. Idén azonban díszkivilágítást kap Thury-vár megújult udvara, ami egyben az ünnepi programoknak is helyet ad az adventi vasárnapokon. Pappné Csővári Zsófiától, a Thury-Vár Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatójától megtudtuk, a karácsonyi programok ideje alatt a várudvarra kihelyezett faházakban kürtőskalácsot, forralt bort, fánkot, sült gesztenyét és langallót is kínálnak majd a vásárosok. Az ünnepi fénybe öltöztetett várudvar egészen karácsonyig minden hétköznap délután nyitva lesz a látogatók előtt.

Az ajkai karácsonyi vásár november 27-én, pénteken délután háromkor nyílik az agórán a Bányász fúvószenekar fellépésével. Ökumenikus adventi gyertyagyújtással készülődnek az ünnepekre karácsony előtti szombat estéken háromnegyed hatkor az agórán. November 28-án a katolikus, december 5-én az evangélikus, december 12-én a református közösség, majd december 19-én az Ajkai Szent István Király Római Katolikus Általános Iskola diákjai segítik a lelki előkészületeket.

Advent alkalmából november 27. és december 20. között hétvégenként ünnepi hangulatba öltözik Pápán az Esterházy-kastély udvara. A Gyertyafényes advent keretében kézműves termékeket kínálnak eladásra, valamint ünnepi ételeket és italokat kóstolhatnak a helyszínre látogatók: többek között forralt bor, meleg tea, forró csoki, gyümölcsbor, pálinka és kürtőskalács alkotja majd a kínálatot. Színpadi produkciókat minden adventi hétvégén, péntektől vasárnapig 16 órától láthatnak az érdeklődők, a legkisebbeket pedig szombaton és vasárnaponként 16 és 18 óra között ajándékkészítő játszóház várja az Esterházy-kastélyban. Emellett az adventi vasárnapokon a történelmi egyházak közösségeinek részvételével ünnepi gyertyagyújtást is tartanak.

A pápai Esterházy-kastély udvarán már megkezdték az adventi programsorozat előkészületeit  
Fotó: Vallner Bettina

Zircen közel húsz év után idén újra rendeznek karácsonyi vásárt. A Rákóczi térre helyi és környékbeli árusok települnek majd ki december 18-án, 19-én és 20-án. A szervező a Békefi Antal Városi Könyvtár, Művelődési Ház és Stúdió KB. Bieberné Réz Ágnes, az intézmény vezetője elmondta a kézművesvásáron szeretnének teret adni a helyben és a környéken élő mestereknek, emellett a hagyományos szombati gyertyagyújtást színesíti a programot.

Évről évre népszerűbb az adventi vásár Balatonalmádiban, amelyet idén már hatodik alkalommal szervez meg a helyi turisztikai egyesület. Kézművesek portékái mellett sütemények és forralt bor is kapható lesz a Pannónia Kulturális Központ és Könyvtár előtti téren, a gyerekeknek játszóházat és kézműves-foglalkozásokat rendeznek a Tourinform-irodában. A vásár december 5-étől szombaton és vasárnap délutánonként 15 és 20 óra között tart nyitva, várhatóan kilenc-tíz árus várja a vásárlókat. Az adventi időszakban vasárnaponként zenés, táncos programokat is szervez a kulturális központ.

Balatonakaliban ismét helyi termékekkel készülnek a december ötödikei karácsonyi vásárra, amely délután három órától, a művelődési házban várja az érdeklődőket. Jellegzetes helyi borok, kézműves csokoládék, helyi recepteket is tartalmazó könyvek, textildíszek és ajándéktárgyak, kézműves szappanok, valamint ingyen elvihető könyvek várják a látogatókat a vásári forgatagban.

Luca napján Alsóörsön is megtelik majd a faluközpont, december 13-án ugyanis a karácsonyfa kiválasztása mellett, forralt borral, fahéjillattal, szórakoztató programokkal és helyi kézművesek, termelők által kínált portékákkal várja az adventi hangulatot keresőket a karácsonyi vásár.

Tapolcán az idei ünnep előtt sem lesz karácsonyi vásár. Utoljára pár éve volt, de akkor is csak néhány árussal.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!