Hírek

2016.09.26. 13:08

Ünnepelt az evangélikus gyülekezet

Takácsi– Hálaadó istentisztelettel és kiállítással tisztelegtek a múlt emlékei előtt, a templom 210, a gyülekezeti ház 10 éves évfordulójáért a takácsi evangélikus hívek.

Laskovics Márió

A Takácsi Evangélikus Egyházközség presbitériuma vasárnap hálaadó istentiszteletre várta a híveket az evangélikus templomba. Az istentiszteleten Polgárdi Sándor, a Veszprémi Evangélikus Egyházmegye esperese hirdetett igét, szolgált Németh Katalin helyi lelkész, a kántori szolgálatot Bertalan Beatrix végezte.

- Itt kereszteltek, itt erősödtem meg hitemben, itt kaptam az ordinációt, innen indultam a szolgálat útjára, ebből a gyülekezetből. A tíz éve épült gyülekezeti ház a közösségi életnek és paplakként lelkipásztorunknak is otthont ad. Azért adunk első renden hálát, hogy Isten élő és ható beszéde számunkra hangzott évszázadokon keresztül. Akkor is, amikor a Pápai Evangélikus Egyházközség leányegyházközsége volt, akkor is, amikor 1938-ban Boros Lajos tisztelendő úr megszervezte az anyagyülekezetet, és úgyis, ahogy ma Németh Katalin lelkész hirdeti számunkra itt, Takácsiban Isten igéjét. Isten szava legyen a mi drága kincsünk. Hiszem, hogy ez az üzenet ragyogta be azok életét, akik szolgálatot vállaltak ebben a közösségben – mondta el igehirdetésében az esperes, valamint megköszönte Surányi Kálmán hagyatéki anyagi hozzájárulását is.

 



Az ünnepi istentiszteleten a hívők gyónásban és úrvacsorában részesültek, ezt követően felszólalt még Bódi Vilmosné, a Takácsi Evangélikus Egyházközség felügyelője, aki beszámolt a megvalósult és a tervezett felújításokról, és szólt a tárlatról is.

- Összegyűjtöttük a régi padlásokon, a szekrények mélyén lapuló Bibliákat, énekeskönyveket, fényképeket, emléklapokat, hogy lássuk, milyen értékeink vannak. Legyünk büszkék, hiszen nem sok ember mondhatja el, hogy 1800-as évekbeli Biblia vagy énekeskönyv tulajdonosa – mondta el Bódi Vilmosné, és köszönetet mondott minden hozzájárulónak az ünnep megvalósulásáért.

- Itt mindig történik valami. Az évek folyamán teljesült a parókia felépítése, a templom felújítása, a gyülekezetnek új szolgálati gépkocsija lett. Tehát minden megvan, ami a szervezett működéshez szükséges. Kívánom, hogy mindig legyen lakott a parókia, hiszen egy gyülekezet akkor tud igazán működni, ha a lelkész helyben lakik – fogalmazott Henn László egyházmegyei felügyelő.

Németh Katalin helyi lelkész megköszönte a kiállításra kölcsön kapott tárgyakat, valamint elmondta, jegyzőkönyvek és a Takácsiban szolgált lelkészek listája is megtalálható a kiállításon. A templomi összejövetel zárásaként Horváth Rebeka verset szavalt. A résztvevők emlékbe fényképet kaptak az evangélikus templomról, majd átsétáltak az utca túloldalán lévő gyülekezeti házba, ahol megnyitották az alkalomra létrehozott, a gyülekezet 210 éves történetét bemutató kiállítást, és együtt elfogyasztották az ünnepi tortát.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!