Hírek

2016.10.17. 08:28

Újabb fa a Tagoren

Balatonfüred - Az indiai hagyományok szerint fát ültetett és tisztelete jeléül virágszirmokat szórt Rabindranath Tagore szobránál az indiai alelnök, Mohammad Hamid Ansari, aki hivatalos magyarországi útja során tett látogatást Balatonfüreden.

Az alelnök örömét fejezte ki, hogy Tagore kilencven évvel ezelőtti látogatása után Balatonfüredre jöhetett. Úgy vélte, Tagore érdeme, hogy Magyarország és India között létrejött a kapcsolat, amely mára kiszélesedett.Bóka István, Balatonfüred polgármestere felidézte: Tagore 1926-ban járt Balatonfüreden, gyógyulását követően, hálája jeléül hársfát ültetett itt. Róla nevezték el a város híres és látogatott Balaton-parti sétányát, és ő indította el a ligetben a faültetés hagyományát.

Bóka István beszélt arról is, hogy idén tavasszal a bengáli hindu költő szülővárosában, Calcuttában egy magyar szobát rendeztek be. Mohammad Hamid Ansari az ősi indiai hagyományoknak megfelelően fát ültetett a sétányon, majd Rabindranath Tagore szobránál, tisztelet jeléül rózsaszirmokat szórt. Az alelnök füredi programját sétahajózással zárta.Rabindranath Tagore, a világhírű bengáli hindu költő itt gyógyíttatta szívbetegségét 1926-ban.

Felépülését követően, hálája jeléül hársfát ültetett a gyógy-parkban. Tettét a régi indiai legenda motiválta, miszerint ha a fa gyökeret ver, ültetője sokáig élni fog, hogy láthassa megújuló hajtásait. "Ha nem vagyok többé a földön, ó fám, susogtasd tavasszal megújuló leveleidet az erre vándorlók felett: a költő szeretett, míg élt." - írta. A költő emlékfája és szobra körül liget alakult ki az elmúlt évtizedekben.

Ûrhajósok, tudósok - köztük a Nobel-díjas Wigner Jenő, Harsányi János, Oláh György - emlékfái is itt láthatók. A Nobel-díjas olasz költő, Salvatore Quasimodo 1961-ben, Göncz Árpád, a Magyar Köztársaság akkori elnöke 1990-ben Bibó István emlékére, Orbán Viktor, a Magyar Köztársaság miniszterelnöke 2000-ben ültetett itt fát. India több köztársasági elnöke, majd közismert miniszterelnök-asszonya, Indira Gandhi is tisztelgett már Tagore emlékének egy-egy fával.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!