Hírek

2017.05.26. 07:44

Új térképek a Balatonról - Kerékpáros léptékben dolgozzák fel a környéket

Balatonfüred-Örvényes Új balatoni térképeken dolgozik az egyik magyar térképkiadó vállalat.

Sági Ági

Ezek a tájegységeket kerékpáros léptékben dolgozzák fel, azaz kevésbé részletesen, mint egy turistatérkép, de sokkal részletesebben egy autóstérképnél. Ezeken a térképeken javasolt kerékpáros túraútvonalakat is feltüntetnek majd.

Fotó: Sági Ági

-Egy pár éve kezdtünk el dolgozni ezeken az aktív térképeken, melyekből néhány már el is készült.  Tényleg aktív térképeket tervezünk, azaz vízálló műanyag borításúak, fedelükre akár többször is lehet írni, vagy jegyzetelni alkoholos filccel. A javasolt túraútvonalakhoz egy-egy QR kód is tartozik ezt leolvasva egy weboldalra jut a túrázó, ahol több képpel megtalálhatóak a pontos leírások, magasság adatok, a nehézségi fokok, és kulturális információk, látnivalók. Innen a GPS készülékre letölthető a túraútvonal is-mondta el lapunknak Lévai Zsuzsa főszerkesztő.

Fotó: Sági Ági

Jelenleg a Balaton térképezése zajlik. Erről két térkép jelenik majd meg keleti és nyugati félre osztva a tavat. Idén a keleti oldal térképének megjelenése várható. A parttól eltávolodásnak a térkép felbontása szab határt, az északi parton Veszprém még pont ráfér majd az atlaszra, az egyik javasolt túra a megyeszékhelyt is érinti.

Fotó: Sági Ági

Máthé Tamás térképész, kerékpáros a Balatonfüred-Aszófő-Örvényes-Sajkod-Tihany-Balatonfüred útvonalat járta be.

-Ez egy közepesen nehéz túra. 40 kilométer, de annyi benne a látnivaló, hogy lehet belőle akár egy egész napos túrát csinálni. Vannak ugyan benne szintek, de egy pici kerékpáros gyakorlattal ez teljesíthető. A Balatonfüred-Aszófői szakasz a felső aszfaltúton halad, de itt nincs nagy forgalom még szezonban sem.

Fotó: Sági Ági

Úgy építjük fel a túrát, hogy a kötelező látványosságok mellett, kevéssé ismert helyeket is megmutassunk. Ez az útvonal elhalad a Vörösmáli pincesor műemlék pincéi mellett, de elmegy például az aszófői Kövesdi templomromhoz is. A felső útról végig nagyszerű panoráma nyílik a Balatonra, ezért önmagában érdemes erre tekerni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!