Hírek

2016.10.20. 12:51

Új lehetőségek előtt - De Jonge Jánosné máltai csoportvezetőt Szegedi Ilona váltotta

Veszprém – A hit által talált a hivatására Szegedi Ilona, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat Veszprémi Csoportjának új vezetője. Szegedi Ilona életében mindig nagy jelentősége volt az önkéntességnek, mások segítésének. Tíz éve dolgozik a Magyar Máltai Szeretetszolgálatnál.

Kutasi Zsófia

A Veszprémi Támogató Szolgálat szakmai vezetőjeként kezdte, majd belépett az önkéntes csoportba. Ezt megelőzően az egyház hivatalos segélyszervezetének, a Katolikus Karitásznak a munkájában vett részt. Ekkor már ismerte a Máltai Szeretetszolgálat tevékenységét, az elnök Kozma Imre atya munkásságát, találkozott Vecsei Miklós alelnökkel. Mindez nagy hatással volt rá. Amikor álláslehetőség nyílt a szervezetnél, úgy gondolta, ez jó alkalom ara, hogy jó helyen dolgozzon.

Gyakorlatilag minden területen részt vett, kipróbálta magát a dobozok pakolásától a bébiételek szétosztásáig, szervezte a gyerekprogramokat, adományok átvételében, szétosztásában, a karácsonyi gyűjtésben is rész vett. És hogy honnan jött az indítatás? Ilona szerint a diákévei alatt érintette meg az Isten, amely megváltoztatta az életét. Katolikus gimnáziumban végzett szülővárosában Gyulán. Majd a Veszprémi Érseki Hittudományi Főiskolán folytatta tanulmányait.

- A katolicizmus egyik alapvetése, hogy szeresd felebarátodat, mint önmagad - ezt önkéntességben meg lehet élni – mondta Ilona. A gimnáziumi évek alatt keresztelkedett meg, ekkor kötelezte el magát a hit, a segítségnyújtás mellett. Tanárai, osztályfőnöke nagy hatással voltak rá. A kötelező hittan, templomba járás eleinte furcsa volt számára, mivel nem keresztény családban nőtt fel. Azonban egyre többeket megismert, akik, mint mondta hitelesen, keresztény módon éltek, tudta ő is ilyen akar lenni. Így történt a változás. Ez az értékrend vezérelte tovább, melyet a főiskolán megtalált.

Hittanárként és szociális munkásként végzett.- Olyan szakmát kerestem, amely összhangban van a keresztény világképpel, azzal, amiben hittem és hiszek ma is. A szociális munkás szakon is megtaláltam ezt. Ebben a munkában a lényeg az elfogadás, vagyis segíteni az embereken bármilyen helyzetben vannak. Ha bátorításra, támogatásra van szüksége, például egy alkoholistának, álláskeresőnek, kétségbeesett többgyerekes anyukának, mi ott vagyunk és olyan módon segítünk, hogy a rászoruló maga elérje a változást, kényszer, ráerőltetés nélkül – hangsúlyozta Ilona. Fiatalos lelkesedéssel vágott bele a munkába a támogató szolgálatnál, amely fogyatékkal élőket gondoz és szállít.

Olyan szakmát kerestem, amely összhangban van a keresztény világképpel, azzal, amiben hittem és hiszek ma is – mondta Szegedi Ilona csoportvezető Fotó: Pesthy Márton

Akkor még nem tudta, mennyi nehézséget és örömet is jelent a fogyatékkal élők gondozása egy családnak. Úgy véli, vannak helyzetek, melyeket kívülállóként nehéz megérteni, óvatosan kell közelíteni. Megtanulta, hogy abban kell segíteni, amiben szükséges, amit kérnek. - Az egyik legjobb dolog a Máltában a kreativitás, amivel a problémákat megközelítik. A szervezetnek van focicsapata, sport egyesülete, létezik Máltai iskola, amely a hátrányos helyzetű gyermekeket, fiatalokat támogatja, de van Máltai vonat is. Fantasztikus dolog, hogy mutatnak olyan lehetőségeket, amelyek a tehetséges fiatalok előtt új távlatokat nyithatnak és amelyek segíthetnek kitörni a mélyszegénységből – mondta Ilona. Vezetőként De Jonge Jánosnét váltotta. Jelenleg a csoport legfiatalabb tagja. Úgy látja, az elsődleges cél minél több fiatalt bevonni az önkéntes csoportba.

Több gyermekprogramot is szeretnének. A korrepetálást, kézműveskedést és a sporttevékenységet szeretnék tovább erősíteni. Állandó program a ruhaosztás, a segítségnyújtás az időseknek. Szegedi Ilona fontosnak tarja, hogy az egyetemistákat, főiskolásokat, a 18-25 éves korosztályt, de az idősebbeket, a 40-eseket, 60-asokat is megszólítsák. Úgy látja, Veszprém országos viszonylatban jól áll, helyben minden szociális jellegű problémára léteznek megoldások. A város szociális és egészségügyi intézményeivel jó kapcsolatot ápolnak.

Ahol az állami segítségnyújtás véget ér, ott lépnek ők be. Kiemelte, civil szervezetről van szó, a Szuverén Máltai Lovagrend segélyszervezete a Máltai Szeretetszolgálat. Az önkéntes csoportokból nőtte ki magát az intézményrendszer, amely mára a legnagyobb civil szociális szolgáltatóvá tette a Magyar Máltai Szeretetszolgálatot országos szinten. Rengeteg lehetőség, nagy és szép kihívások előtt állnak még előttük



Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!