Hírek

2017.01.30. 17:37

Új forrásvíz jelent meg a városban?

A videómegosztón talált felvétel szerint "új" Laczkó-forrás jelent meg Veszprémben. Ennek jártunk utána.

A videón jól látszik, hogy új úton halad a víz, így joggal merült fel a kérdés, hogy ez honnan ered, illetve milyen víz ez.


Először a Bakonykarsztot kérdeztük, mit tudnak az "új" vízről. Kiderült, ők a kérdéseink kapcsán figyeltek fel az vízfolyásra. Mivel a környékén húzódik néhány vezetékük, aminek a víztömörségét a „bejelentésünk” alapján felülvizsgálnak, hogy kizárják a csőtörés lehetőségét, de amennyire a felvételből megállapítható, a mutatott helyen nincs vezetékük, és valóban lehetséges (sőt valószínű), hogy fakadó karsztvízről van szó. A műszeres hibahely keresés elvégzése után tájékoztatják portálunkat az eredményekről.

- Amennyiben fakadó vízről van szó, akkor annak kezelése, „mederbe terelése” nem a Bakonykarszt Zrt. feladata, de ezt csak a hibakeresés után állíthatom teljes bizonyossággal - közölte megkeresésünkre Somodi Ferenc.

A képen jól látható, hogy a Laczkó-forrástól néhány méterre halad az „új víz". A kifakadás ezen a területen nem rendkívüli eset, pár éve is volt már rá példa Fotó: Pesthy Márton

Jákói Bernadett, régóta kutatja a helyi vízforrás és a pihenőhely történetét, mint kirándulóhelyet. Ő már korábban tudomást szerzett az "új" vízről és várta, hogy őt is megkeressék ez ügyben. Gyűjtéseiről szívesen beszélt a veol.hu-nak is.

- Először is tisztázzuk, hogy napjainkban a Laczkó-forrás a tévhittel ellentétben nem forrásvíz, hanem vezetékes víz. A Gulya-domb és a Kiskuti völgy hátsó részén 1920 körül akadtak rá több forrásra, ami sokáig vízgazdag terület volt, nem véletlen, hogy vizimalmok is működtek ott. 1935-től állandó emlékforrásként tartották számon, pihenőhelyet alakítottak ki ott, később a piros turistajelzést vezették hozzá (és a mai napig is). 1935. augusztus 17-én avatták fel, és Laczkó Dezsőnek, a város híres tudósának, piarista tanárnak, a Magyar Turista Egylet Bakonyi Osztályának elnökének  állítottak emléket azzal, hogy róla nevezték el. A természetes forrásvizet az '50-es években, a második 5 éves terv részeként a városi vízmű befoglalta.

A forrás avatása
Fotó: Jákói Bernadett gyűjteménye

A kifakadás ezen a területen nem rendkívüli eset, pár éve is volt már rá példa, akkor is a turistaútvonal mentén tört fel a víz, és a helytörténet-kutató Bernadett véleménye szerint most is ez volt várható. "Amit a '30-as években feltártak, az most újra láttatni akarja magát."A forrást, a Laczkó-forrás pihenőhelyéhez csőrendszeren keresztül vezették le, hogy méltó emlékhelyet tudjanak építeni a viszonylag egyenesebb, megközelíthetőbb területen. A ma feltörő „új forrás” helye volt az eredeti feltárt forrás.

 

Egyelőre senki nem tudja, hogy örülhetünk-e felhőtlenül ennek a régi-új forrásnak, de turisztikailag egészen biztosan érdekes és látványos dolog ez.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!