Hírek

2017.07.17. 19:49

Új eszközt kaptak a tapolcai mentősök

TAPOLCA A mentőállomás több mint négymillió forint értékű, az újraélesztéshez szükséges mellkaskompressziós eszközzel gazdagodott.

Tóth B. Zsuzsa

A berendezést az Országos Mentőszolgálat Alapítvány az önkormányzatok adományából vásárolta. A mellkas összenyomása során az emberi erőt helyettesítő eszközt bemutatva a mentőállomás vezetője, Szalai László elmondta, hogy a svéd gyártmányú, hordozható mellkaskompressziós rendszer nagy mértékben segíti a mentők munkáját. Az újraélesztés alatt a betegre csatolva az emberi erővel szemben folyamatosan és egyforma intenzitással végzi a mellkaskompressziót. Az eszköz alsó és felső része között fekvő betegen az első néhány kompresszió után az már automatikusan a szükséges erővel végzi az összenyomást, majd figyelmeztet a két befúvásra, aztán ismételten végzi a kompressziót, ameddig szükséges.

Ugodi Viktória mentőtiszt, Kapornaki Ernő mentőszakápoló és Szabó András mentőgépkocsi-vezető mutatja be az új eszköz működését Fotó: Tóth B. Zsuzsa

A szállítás közben is dolgozni képes eszköz a mentőállomás esetkocsiján kapott helyet. A tapolcai mentőknek infúziós pumpára és lélegeztetőgépre, valamint EKG defibrillátorra is szükségük lenne, amennyiben a beszerzéshez szükséges összeg fele, mintegy öt és fél milliós összeg rendelkezésre áll, a másik felét az alapítvány hozzáteszi. Dobó Zoltán polgármester a bemutatón elmondta, hogy fontos a városban és környékén élők biztonsága, a város félmillió forinttal hozzájárult a gép beszerzéséhez. Reményét fejezte ki, hogy a térség összefog a további szükséges eszközök beszerzése érdekében is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!