Hírek

2017.03.18. 15:50

Új alkotásokkal bővült a múzeum üvegművészeti gyűjteménye

Veszprém – A legfiatalabb művészgeneráció legkísérletezőbb alkotói közé sorolható Darabos Anita és Ábel Tamás, akiknek egy-egy alkotása került a Laczkó Dezső Múzeum kortárs üvegművészeti gyűjteményébe.

Kutasi Zsófia

A Laczkó Dezső Múzeum kortárs üvegművészeti gyűjteménye 2016-ban két neves művész munkájával gyarapodott: Darabos Anita Kompozit és Ábel Tamás 4000 gr tolerance című alkotásával, melyeket a művészek egy rendhagyó Üveg napon, a múzeum látványraktárában mutattak be a nagyközönségnek. Az alkotások a technikai megoldások mellett a társművészetekkel való kapcsolatuk szempontjából is kuriózumnak számítanak.

Darabos Anita beszélt a mű előéletéről is. Elmondta, az elmúlt négy évben a pécsi Breuer Marcell Doktori Iskolába járt, a Kompozit című mű a doktori disszertációja tárgyi alakjának a makettje, összegző alkotás, egy térhatároló fal. A kapcsolódó sorozat a tanulmányainak kísérleti darabjai, tárgyi alakban, makettként megjelenő formák. A fő mű a növényi építészet, az állati építészet, valamint emberi alkotások összessége.

- Az üveget nagyon szeretem, melyből egy kis mennyiség is elég ahhoz, hogy a legkülönlegesebb tulajdonságát meg lehessen mutatni, amit egy anyag sem tud, azt a villódzó transzparensséget, ami rabul ejti a fényt, majd újra megmutatja. A mű kis részben üveg, emellett más-más anyagok szerepelnek benne, így porcelán, kerámia és fa. Az utóbbi a homokfúvás miatt a legjobban roncsoltató anyag, tulajdonképpen halott élőlény. Benne van az ars poétikám, ami arra utal, hogy a hulladékhasznosítás jelen korunk problémája. Emellett ötvözi a bionikát is, amivel a budapesti műszaki egyetemen foglalkozom – mondta Darabos Anita.

Ábel Tamás kiemelte, a 4000 gr tolerance című mű formájában is utal az alkotás mögötti gondolatiságra. A kapszula alakú tárgy gyógyszer a világ számára, célja, hogy nyitottabbak, elfogadóbbak legyenek az emberek, nyugodtabb, békésebb világban éljünk. A toleranciára az alkotásban a szivárvány hat színe utal. A szivárványt amúgy a mű is képes létrehozni a prizma effekt révén. Az alkotás színtelen optikai síküvegből készült, közel hetven elemből, két hónapon keresztül. Minden elemet az alkotó kézzel csiszolt.

- Az üvegre, mint médium tekintek, úgy vélem, ez az egyetlen anyag, ami a legjobban kifejezheti az emberi érzéseket. Más alkotásokhoz képest ez egy kisméretű tárgy, úgy gondolom, a gondolatisága, a formája, valamint a készítésében alkalmazott technikai bravúr, az, ami miatt a gyűjteménybe kerülhetett. Természetesen gyógyszerhez képest nagy, de talán sokaknak elegendő – nyilatkozta a művész.

A program zárásaként, Gopcsa Katalin művészettörténész tartott szaktárlatvezetést az üvegművészeti gyűjteményben. Kiemelte, országosan az egyik legrangosabb a veszprémi múzeum gyűjteménye. Alapítását két szimpózium előzte meg; 1980-ban, majd 1990-ben. A gyűjtemény azóta is folyamatosan bővül. Számos neves művész munkája került a múzeumhoz, többek között Lukácsi László, Gáspár Gábor Schaár Erzsébet és Vilt Tibor alkotásai. De láthatóak művek a new glass irányzat képviselőitől, például Z. Gyács Györgytől. Darabos Anita és Ábel Tamás a legfiatalabb generáció legkísérletezőbb alkotói közé tartoznak.

A Laczkó Dezső Múzeum kortárs üvegművészeti gyűjteménye az NKA pályázatnak köszönhetően bővült az alkotásokkal.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!