Hírek

2016.07.19. 11:21

Ügyelt a futball Európa Bajnokság biztonságára

A veszprémi Nagy Zoltán rendőr őrnagy, a Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság (VMRFK) Rendészeti Igazgatóság Tevékenység-irányítási Központ (TIK) főügyeletese a franciaországi meccsek helyszínein dolgozott június 6 és 30-a között az Európa Bajnokság (EB) alatt, akinek nem ez volt az első külföldi szolgálata.

Kovács Erika

Nagy Zoltán rendőr őrnagy 1997-ben kezdte pályafutását a VMRFK-nál, dolgozott több szakterületen, a közrendvédelemnél, közlekedésrendészetnél, bűnügyi szolgálatnál, volt parancsnok, közlekedésrendészeti alosztályvezető a Balatonfüredi Rendőrkapitányságon, 2013 óta pedig VMRFK-nál főügyeletes.

Elmondja, a 112-es segélyhívó rendszer kiépítése után az "egy megye egy ügyelet" égisze alatt 2013 óta, a megyébe befutó rendőri intézkedést, közreműködést igénylő beavatkozásokat a TIK felügyeli, koordinálja és mozgósítja az egységeket, amelyben dolgozik. Az állampolgárokkal, társhatóságokkal, kollégákkal, beosztottakkal, vezetőkkel folyamatosan kapcsolatban áll, illetve a leggyorsabb és legcélszerűbb megoldást kell megtalálnia rövid időn belül az adott problémára.

Nagy Zoltán rendőr őrnagy ( jobbról az első) a mérkőzések előtt részt vett a francia belügyminiszter, Bernard Cazeneuve által megtartott ünnepélyes fogadáson és eligazításon. Fotó: rendőrség

Az EB-t érintő szolgálatáról felidézi, az ORFK Rendészeti Főigazgatóság Közrendvédelmi Főosztály írt ki pályázatot idén év elején a Nemzeti Futball Információs Pont feladatait tekintve a francia labdarúgó EB-re kapcsolattartó, illetve összekötő (spotter) feladatkörbe. Ez azt jelenti, hogy a kint dolgozó rendőr a külföldi helyszínen szurkolókkal, helyi rendőrökkel, társszervekkel tartotta a kapcsolatot, adatokat értékelt, elemzett. Például atekintetben, amikor adott esetben 30 ezer szurkoló érkezett 150 busszal, vagy éppen amikor négy személy egy gépkocsival jött az EB-re. Mindeközben itthonról is feladatokat kapott, amiket összhangba kellett hozni a területgazda, francia kollégákkal. A veszprémi őrnagyot pályázat kapcsán hívták az ORFK-ra elbeszélgetésre, magyar és angol nyelven, szakmai területen is.

A kiválasztást követően több napos felkészítés történt az ORFK-n, és a magyarországi francia attaséval karöltve a helyi, a francia sajátosságokra tekintettel több nyelven. - Majd június 6-án felültem a Budapest-Párizs repülőjáratra, másnap ünnepélyes megnyitó volt a francia fővárosban, és azonnal szolgálatba álltam. Párizsba 24 nemzet, nemzetenként nyolc tagú rendőrségi delegációval érkezett. Érkezéskor a francia belügyminiszter Bernard Cazeneuve tartott ünnepélyes fogadást és eligazítást, ahol természetesen kollégáimmal együtt már szolgálatban voltam - utal első feladatára. Aztán a magyar válogatott összes mérkőzésén stadionon belül és kívül szolgálatot látott el a francia rendőrökkel. Minden meccs helyszínen a magyar szurkolók menetét biztosították.

Feladatai közül megemlítette azt is, amikor rendőri segítséget kért egy magyar pár, mert feltörték a kocsijukat, ellopták a jegyeiket, értékeiket, a magyar rendőrök a franciákkal együtt megtalálták az elkövetőt és a jegyeket, értékeket is.

A kérdésre, hogy a család hogyan fogadta a franciaországi utat, kijelenti, a felesége is hivatásos rendőr, dolgozott úgyszintén nemzetközi feladatoknál, részt vett békefenntartóként Egyiptomban a Sínai-félszigeten, így tudta, hogy férje mit vállal, és büszke is volt rá, így támogatta.

Zoltán három évet volt már külföldön, Afganisztánban, Egyiptomban.

Ezekben a missziókban műveleti területen katonai rendészettel foglalkoztak és oktattak nemzetközi jogszabályokra, bűnügyi technikára és baleseti helyszínelésre. - Az, hogy 44 év után a magyar válogatott kijutott az EB-re külön örömmel töltött el, büszke voltam rá, hogy az ottani sportrendészeti feladatokban részt vehettem - fogalmaz, hozzátéve, ez a külszolgálat miatt nagy és új feladatot jelentett.  A kérdésre, miszerint miért megy, azt válaszolja, a nemzetközi kihívásért, az új tapasztalatokért.

Nagy Zoltán őrnagyot Papp Károly rendőr altábornagy országos rendőrfőkapitány kiemelkedő szakmai tevékenységéért elismerésben és vezetői tárgyjutalomban részesítette.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!