Hírek

2017.05.31. 19:10

A Balatonnál már tavasszal védekeztek a szúnyogok ellen

Idén június 1-jén indul az országos szúnyoggyérítési program. Az irtás a Szigetközben és a Tisza-tónál kezdődik.

Sági Ági

Azért ott, mert jelenleg azokon a területeken a legtöbb a vérszívó – tájékoztatta Mukics Dániel, a programért felelős Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság helyettes szóvivője a minap az MTI-t. A Balatonnál már tavasszal elrendelte a regionális védekezést a Balatoni Szövetség. – Idén az előző évekhez képest korábban, április 3–7. között végeztünk biológiai szúnyoggyérítést a Balatonnál. Az időben elvégzett gyérítés eredményeképpen azóta nem volt szükség védekezésre. Az idei év beavatkozása is igazolta, hogy egy időben elvégzett védekezés pozitívan befolyásolhatja egész éves szúnyoggyérítési tevékenységünket – mondta el Balassa Balázs, a Balatoni Szövetség elnöke. A tavaszi, őszi időszakban ez a szervezet koordinálja és végzi a védekezést, melyet a Balaton-parti önkormányzatok finanszíroznak.

Júniusban országos szinten végez szúnyoggyérítést a katasztrófavédelem. Ennek részeként végzi szükség szerint a Balaton térségében is, melynek költségét az állam fedezi. A Balatoni Szövetség által felkért szakértők a következő hetekben is folyamatosan vizsgálják a térségben a csípősszúnyog elterjedését. Amennyiben még indokoltnak találják, illetve kiemelt rendezvények kapcsán az önkormányzatok jelzik igényüket, akkor végeznek beavatkozást a következő hetekben. Jelenleg Veszprém megyében nem indokolt nagyobb kiterjedésű védekezés, de például az alsóörsi önkormányzat kérésére földi kémiai védekezést végeznek a hamarosan kezdődő motoros fesztivál területén. Ezt követően az önkormányzatoknak a katasztrófavédelem felé kell jelezniük szúnyoggyérítési igényeiket.

A katasztrófavédelem kiemelt figyelmet fordít a méhészek megfelelő tájékoztatására, hiszen a hasznos rovarok védelme miatt fontos, hogy időben értesítést kapjanak a munkálatok helyszínéről és időpontjáról. A légi szúnyoggyérítés az esti órákban zajlik, a földi pedig naplementekor kezdődik. A munka így a leghatékonyabb és így jelenti a legkisebb kockázatot a méhekre. Az irtószerek használatát az Országos Tisztifőorvosi Hivatal engedélyezi, ezek az emberekre, a háziállatokra, a melegvérű élőlényekre veszélytelenek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!