Hírek

2016.04.27. 09:10

"Úgy fogom szeretni a gyerekeimet, ahogy anyukám szeret engem" - Kisiskolások anyukájukról és az anyák napjáról

Ön miért szereti az édesanyját? Kisiskolások idézik fel nekünk, miért fontos, hogy felnőttként is különlegessé tegyük az anyák napját.

Perei Dóra

Egykor még rajzoltunk, énekeltünk, verset mondtunk, virágot szedtünk, vagyis bármit megtettünk, csakhogy örömet szerezzünk anyukánknak május első vasárnapján. Felnőttként azonban hajlamosak vagyunk elintézni egy sms-sel, rosszabb esetben annyival se (akinek nem inge ). A szentgáli Lőrincze Lajos Általános Iskola első osztályos diákjaival beszélgettem arról, mit jelent számukra az édesanyjuk.

Miért szereted az anyukádat?

Lili: azért szeretem az anyukámat, mert nagyon kedves.

Olivér: én azért szeretem, mert sokat törődik velem.

Dávid: mert mindig segít a leckeírásban.

Hanna: mert gondoskodik rólam.

Mi az első szó, ami eszedbe jut anyukádról?

Fanni: a kedvesség.

Olivér: a törődés.

Máté: a szeretet.

Bogi: a tanulság.

Miben akarsz anyukádra hasonlítani, ha felnősz?

Teo: szeretnék olyan jól főzni, mint ő.

Bianka: szeretnék olyan szép hosszú hajat, mint amilyen anyunak van.

Laci: én azt szeretném, hogy olyan szépen tudjak takarítani, mint anyu.

Viki: én úgy fogom szeretni a gyerekeimet, ahogy anyukám szeret engem.

Miért nehéz anyukának lenni?

Florenszia: mert sokat kell takarítania.

Máté: mert sokat kell foglalkoznia velünk.

Zoli: mert sokat kell dolgoznia.

Jázmin: mert sokat kell főznie.

Kíváncsi voltam arra is, mit gondolnak az apróságok arról, vajon akad-e olyan ember, aki nem köszönti fel május első vasárnapján az édesanyját. Kérdésemet egy másodperces hallgatás, majd egy közös ’neem’ válasz követte. Tovább kérdezősködtem, hogy szerintük mi lehet az oka, ha valaki mégis elfelejti.  Mert nem ér rá. Mert nyakig ül a munkában. Mert sok a dolga. Mert nincs egy szabad perce sem. Egymást érték a rövid, ám annál lényegre törőbb válaszok. Mindeközben arcukon jól látszódott, képtelenségnek tartják, hogy ez megtörténhet.

Ez a vasárnap az édesanyáké. Ők a család lelke, nekik mindig, mindenre jut idejük, és akkor sem panaszkodnak, ha fáradtak. Hála, szeretet, köszönet minden szó, minden ajándék kevésnek, szegényes tűnik cserébe azért, amit az édesanyák tesznek a gyermekükért. Édesanyák, Nagymamák, fogadják szeretettel összeállításunkat, aki pedig még nem tette meg, szedjen virágcsokrot és siessen haza, a szülői házba, hogy megköszönje azt a tengernyi jóságot, szeretet, melyet szavakkal aligha lehet kifejezni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!