Hírek

2016.05.03. 18:52

Tűzoltónappal egybekötött évforduló Pápán

Pápa - Egyedülálló felvonulás alapozta meg a városban rendezett megyei tűzoltónapot, mellyel egybekötve a pápai tűzoltóság megalakulásának 145. évfordulóját is megünnepelték.

Polgár Bettina

A pápai tűzoltóság épületétől indult az esemény alkalmából rendezett, dobszó által kísért felvonulás, melynek élén egy felújított, lovak által húzott kocsifecskendő haladt. A résztvevők a Flórián utcához érkezve megkoszorúzták Szent Flóriánnak, a tűzoltók védőszentjének szobrát. Innen az Erzsébet-ligetbe tartott a menet, ahol további programok várták az érdeklődőket.

A rendezvény keretében kiállítás nyílt a Katasztrófavédelem Központi Múzeumának válogatott anyagából a Jókai Mór Művelődési és Szabadidő Központ színházépületének emeleti előterében. Az egészen a római korig visszanyúló tárlatot Nagy-L. István, a pápai Gróf Esterházy Károly Múzeum igazgatója nyitotta meg, aki többek között szót ejtett a belváros egymással párhuzamos utcáit összekötő közlék egykori tűzvédelmi, katonai jelentőségéről, valamint a korábbi pápai nagy tűzesetekről.

– Egy alkalommal tűz ütött ki a pápai Nagytemplom egyik tornyában. Abban a szerencsés helyzetben vagyok, hogy ismerem a tűz okozójának unokáját, aki elmesélte, mi okozta a problémát: fiatal gyerekek galambtojásokat próbáltak sütni a templomtoronyban. Végül a tűzoltók gyors közbelépésének hála, a lángokat sikerült megfékezni – elevenítette fel Nagy-L. István. A jelenlévőket Berki Imre, a Katasztrófavédelem Központi Múzeumának igazgatója is köszöntötte, aki a Szent Flórián-nap hagyományaira, jelentőségére hívta fel a figyelmet.


Dányi Béla tűzoltó ezredes, a Veszprém Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság vezetője az ünnepi állománygyűlés alkalmával Szent Flórián életútjáról szólt a rendezvény résztvevőinek. – A mai kor tűzoltóinak Szent Flórián olyan példaképet jelent, aki önfeláldozó magatartásával kitűnt kortársai közül, aki bajtársaival sorsközösséget vállalva nézett szembe a halállal, akinek hősiessége ma is tiszteletet parancsol – fogalmazott Dányi Béla.

– Huszonöt évvel ezelőtt a tűzoltónap megszervezésekor az a cél fogalmazódott meg, hogy ez az ünnepnap az elismerés, az emlékezés és a tűzoltói tevékenység széles társadalmi megbecsültségének megismertetése legyen. Azé a megbecsülésé, amit elődeink vívtak ki a tűz pusztításával szemben folytatott küzdelmeik alkalmával, amikor önzetlenül, akár saját testi épségüket is kockára téve védték az életet és az anyagi javakat. Ez az a megbecsülés, melynek megőrzése és táplálása a jelenkor tűzoltóinak is kötelessége – mutatott rá a tűzoltó ezredes. Mint mondta, ennek a célnak a megvalósítása nem nélkülözheti Flórián, az egykori római katona szentháromságát: a segítségnyújtás akaratát, a bátorságot és a bajtársiasságot.

Áldozó Tamás, Pápa polgármestere, az esemény védnöke köszöntőjében kiemelte, amikor 145 évvel ezelőtt megalakult városunkban az önkéntes tűzoltóegylet, a legnagyobb tekintélyű polgárok csatlakoztak a kezdeményezéshez. – Aki bepillant a tűzoltólaktanya emlékszobájába és szemügyre veszi a sárguló fényképeket, büszkén pózoló szépapákat, ükapákat, nagyapákat lát, öt generáció távolságából méricskélheti a múló időt. A képekről sugárzó büszkeség és tartás alapja nem más, mint a tisztelet – hangsúlyozta Áldozó Tamás.

A rendezvényen elismerték a katasztrófavédelem munkájához kiemelkedően hozzájáruló személyek tevékenységét is. A 2015-ös év Veszprém megyei hivatásos tűzoltója Bognár Szabolcs Lajos tűzoltó zászlós, míg a tavalyi esztendő Pápa városi tűzoltója Fusz Róbert címzetes tűzoltó főtörzsőrmester lett. Emellett kiemelkedő szakmai munkájáért elismerésben részesítették a pápai tűzoltóságtól Holbok Lajos címzetes tűzoltó századost, a Pápa és Környéke Tűzvédelméért 105 Közalapítvány pedig Szalai Péter és Kerpics Tamás címzetes tűzoltó törzsőrmester, valamint Bolla Róbert címzetes tűzoltó főtörzsőrmester munkáját méltányolta.

A tűzoltónap során az Erzsébet-ligetbe ellátogatók szakmai bemutatót is láthattak, majd a pápai nyugdíjas tűzoltók találkozót tartottak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!