Hírek

2017.04.18. 17:40

Tűzoltásból jár a jeles - Bebizonyították a diákok: képesek segíteni a bajban

Tapolca - Idén tizenkettedik alkalommal adott helyet a diákok katasztrófavédelmi vetélkedőjének a Bárdos Lajos Általános Iskola Kazinczy tagintézménye.

Smidhoffer Eszter

- A felmenő rendszerű ifjúsági katasztrófavédelmi vetélkedő kirendeltségi szintű fordulóján azok az általános és középiskolások vehettek részt, akik az internetes fordulóban kiemelkedően szerepeltek. A jelentkezők egynegyede mérhette itt össze tudását - mondta a verseny megnyitóján Horváth András tűzoltó alezredes, tapolcai katasztrófavédelmi megbízott.

A diákok a feladatok során olyan ismeretekről adhattak számot, amelyeket a hétköznapokban is tudnak kamatoztatni. A versenyre továbbjutott 14 csapat Tapolcáról a Bárdos Lajos iskola Kazinczy tagintézményéből, Révfülöpről, Káptalanfáról, Ajkáról a Szent-Györgyi Albert Középiskolából, ill. a Bánki Donát szakközépiskolából és a tapolcai Batsányi gimnáziumból érkezett. A versenyzők nagy izgalommal, lelkesedéssel néztek szembe a feladatokkal, amiket időre kellett végrehajtani. Puttonyt kellett megtölteniük vízzel, majd vödörbe fecskendezni azt.

A diákoknak tálcatüzet is kellett oltaniuk. A versenyzők bebizonyították, hogy otthon vannak a polgári védelem, tűzvédelem, környezetbiztonság, iparbiztonság és elsősegélynyújtás terén   Fotó: Tóth B. Zsuzsa

Ezután tűzoltótömlővel formázták meg a katasztrófavédelem nemzetközi jelét, a körben ábrázolt háromszöget. Poroltó segítségével tüzet oltottak, majd el kellett dönteniük, hogy mit tennének egy túlélőcsomagba. A feladványok között volt még nyúlgátépítés, vak vezet világtalant játék.

Az elsősegélynyújtásnál főleg a stabil oldalfekvést mutatták be a gyerekek, alapvezeték-szerelésnél a tömlő részeit illesztették össze. A szelektív hulladékgyűjtést egy sítalp használatával oldották meg a csapatok, míg egy másik feladatnál mocsárjárásban ügyeskedtek. A leggyorsabban a kirakóssal végeztek. Az aktív feladványokat jobban kedvelték a fiatalok, de szépen megoldották az írásbeli teszteket, activityket is. Az általános iskolások közül első helyen végzett a tapolcai Kazinczy Ferenc tagintézmény Lánglovagok csapata, a második szintén kazinczys csapat lett, a Csalafinta Csigák, míg a harmadik helyet a révfülöpi krízisközpont nyerte el.

A középiskolai korosztályból a legbelevalóbbak az ajkai Szent-Györgyi Védelmezők csapatának tagjai voltak, a másodikak szintén ajkaiak, a Szent-Györgyi Sugárcső csapata, harmadikak pedig a tapolcai Batsányi gimisek lettek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!