Hírek

2017.09.03. 16:45

Tovább őrzik a népi hagyományokat a csopakiak

CSOPAK A településen mindig nagy népszerűségnek örvendett a néptánc. Elég, ha csak a Kaláris szót említjük, máris eszünkbe jut Boksay Györgyné nyugalmazott tanítónő, néptáncpedagógus. Szerencsére Schalbert Dávid vezetésével tovább őrzik a népi hagyományokat.

Szendi Péter

A Csopak Táncegyüttes 1995-ben alakult, majd 2008-ban újjászerveződött. Megalakult a Csopak Táncművészeti Egyesület, melynek égisze alatt dolgozik a Csopak Táncegyüttes. A jelenleg tizennyolc aktív taggal rendelkező csoport a környék rendezvényeinek állandó fellépője.

- Nagyon fontosnak tartjuk a gyerekek egészséges személyiségfejlődését, melyhez a néptánc, népzene szeretetét, továbbörökítését hívjuk segítségül. Műsorainkban a magyarlakta települések táncait mutatjuk be. Jövője akkor lesz a táncegyüttesnek, ha mi tovább folytatjuk és őrizzük a népi hagyományokat. Reméljük, jó ideig lesz olyan gyerek, akit ez érdekel itt, Csopakon és a környéken - kezdi Schalbert Dávid, az egyesület elnöke.

 

A Csopak Táncegyüttes tagjai középiskolások, főiskolai hallgatók, dolgozó fiatalok, akik vállalták, hogy munkájuk mellett népünk tánchagyományát ápolják. Színvonalas munkájukat sok külföldi szereplés, országos fesztiválokon való részvétel és két nívódíj bizonyítja. Az együttes mára meghatározó szerepet tölt be a Balaton északi területének kulturális programjaiban, bizonyítja ezt az évi 70-80 fellépésük.

Dávid huszonkilenc évvel ezelőtt kezdett el táncolni, hatéves korában. Számára az a miliő, amely a nyolcvanas években jellemezte a Kaláris Néptánccsoportot, meghatározó emlék maradt.

Az együttes hetente kétszer három órában trenírozza magát a kultúrházban, nemcsak az állóképesség, hanem a baráti beszélgetések, találkozások miatt is. - Számunkra a legnagyobb siker a közönség szeretete, amikor többször visszatapsolnak bennünket egy-egy produkció után. Bárkinek ajánlom a néptáncot, aki érez magában ehhez affinitást - fejezi be a beszélgetést Schalbert Dávid.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!