Hírek

2017.06.12. 17:45

A Tornai pincészet londoni sikere

SOMLÓJENŐ, LONDON Világviszonylatban is ritka eredményt ért el a somlói Tornai Pincészet a 34. alkalommal megrendezett londoni International Wine Challenge-en.

Napló-információ

A világ egyik leghíresebb borversenyén 2015-ös juhfark boruk Trófea díjat kapott, és ezzel megszakítás nélkül harmadik alkalommal érdemelték ki a legmagasabb elismerést. Jól mutatja a díj rangját, hogy a többfordulós bírálati folyamatban az éremre jelölt borokat három bizottság értékeli, legalább tíz, komoly szakmai múltú zsűritag részvételével. Az IWC-re évente több mint 15 ezer bort neveznek 50 országból, közülük csak 500 kap aranyérmet és kategóriánként egy érdemel Trófea díjat. Ezek a legjobbak közül is kiemelkedőek, hiszen az aranyérmes borok újrakóstolásával választják ki őket. Különösen ritka, hogy egy borászat három egymás utáni évben is Trófea-díjat kap.

Tornai Tamás. A pincészet Magyarországon is sokat tesz a juhfark népszerűsítéséért Fotó: archív

A hírt kommentálva Tornai Tamás, a pince tulajdonosa kiemelte: az, hogy zsinórban harmadszor kapták meg az elismerést, azt bizonyítja, hogy megbízhatóan és folyamatosan képesek a legjobbat produkálni. Hozzátette: az ilyen eredményeknek is köszönhető, hogy a somlai bort a világban már jobban ismerik és elismerik, mint idehaza. A nemzetközi figyelem különösen fontos a magyar boroknak, hiszen a hazai termelés 30 százalékát exportálják, a bevétel viszont feltűnően alacsony: a világban az exportált borok értékesítési átlagára literenként 2,6 euró, a magyaroké 1,15 euró, vagyis külföldön még nem sikerült elismertetni magyar borok értékét. A nemzetközi sikerek segíthetnek abban, hogy ez megváltozzon, és egyre több jó minőségű magyar bort tudjanak magasabb áron értékesíteni külföldön. Ahogyan a Tornai Pincészet számára is korábbi eredményei alapozták meg új kereskedelmi kapcsolatok kiépítését Amerikában és Franciaországban. És éppen a mostani díj kihirdetése után néhány nappal újabb elegáns londoni étterem kínálatába választották be két borukat két másik somlói borral együtt, tette hozzá Tornai Tamás.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!