Hírek

2016.10.11. 20:35

Tökből faragott alkotások - Több száz érdeklődő vett részt a népszerű rendezvényen

Balatonalmádi - Többféle tökkel ízesített étel mellett számos gyerekprogram is várta a résztvevőket a hagyományos tökfesztiválon.

Marton Attila

A Nők a Balatonért Egyesület balatonalmádi csoportja (NaBE) immár tizenötödször szervezte meg a tökfesztivált, amelyre ezúttal is több százan voltak kíváncsiak a Pannónia Kulturális Központ és Könyvtárban. A délután legnépszerűbb programjának ezúttal is a tökfaragás bizonyult. Több tucatnyi tököt munkáltak meg a résztvevők, a legtöbben a jól ismert halloween-tökre emlékeztető módon faragták ki a takarmánytököket.

A terményeket legtöbbször a gyerekek és kísérőik közösen faragták ki: míg a kisebbek csak egy-egy munkafolyamatban vettek részt, az iskoláskorú gyerekek már sokszor önállóan készítették el a faragást. Az elmúlt években akadt néhány rendkívül kreatív alkotás, a résztvevők vitorlás hajót és hintót is készítettek, mondta Németh Jánosné, a NaBE balatonalmádi csoportjának vezetője, aki megjegyezte, a fesztiválra többen saját faragóeszközzel és tervrajzzal érkeztek. Akadt olyan középiskolás korú fiú is, aki óvodáskora óta minden évben részt vesz a tökfaragáson.

A korábbi években Ócsáról és az Őrségből hoztak tököt a szervezők, idén Szentkirályszabadjáról került a kreatív alkotások alapanyaga a rendezvényre.

A tökfaragás mellett többféle tökös ételt lehetett megkóstolni. Idén száz kiló sütőtököt és húsz kilogramm főzőtököt dolgoztak fel az egyesület tagjai, az alapanyagból sütőtökös ital és leves, sós ételek és édes sütemények is készültek, mondta Németh Jánosné. A látogatók a tökkel ízesített fasírt, rétes, muffin és képviselőfánk mellett tökös pitét vagy piskótát is kóstolhattak.

Fotó: Marton Attila, Stiger Ádám

A gyerekeknek a rendezvény alatt mesét olvastak, valamint a Balaton élővilágát bemutató társasjátékkal, míg a kulturális központ előtti téren különböző fajátékokkal is játszhattak a kicsik. A felnőtteknek az egyesület tagjai népszerűsítették a környezetbarát tisztítószereket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!