Hírek

2017.08.14. 12:21

Többet repültek a légi mentők a melegben

Több bevetésen voltak a légi mentők a nyári hőségben, tudtuk meg az Országos Mentőszolgálattól.

Balogh Ákos

Idén augusztus 10-ig összesen 243 bevetése volt a balatonfüredi mentőhelikopternek, ami havonta átlagosan 30 feladatot jelentett, a legmagasabb feladatszám július hónapban 41 volt. - mondta el érdeklődésünkre Győrfi Pál az országos mentőszolgálat kommunikációs igazgatója.

Megtudtuk azt is, hogy a mentőhelikopter feladatainak száma a nyári időszakban - ha nem is drasztikusan – de emelkedést mutatott. Ebben az időszakban a mentőhelikopterek napi 2-3- riasztást is kaptak, ami betudható az elmúlt hetek hőségének is.

A légi mentők egyébként Magyarországon jelenleg hét mentőhelikoptert működtetnek Budaörsön, Miskolcon, Debrecenben, Szentesen, Pécsen, Sármelléken és Balatonfüreden.

Fotó: a szerző

Veszprém megyébe a balatonfüredi, a sármelléki, de akár a budaörsi helikopter (szükség esetén valamelyik távolabbi is) riasztható. A mentőhelikoptereket évente több mint kétezer alkalommal riasztják Magyarországon. A legmagasabb riasztási szám a nyári hónapokban júniustól augusztusig tapasztalható.

Ilyenkor a leghosszabbak az ügyeletek, valamint az emberek életmódja is sokkal aktívabb, mint a téli időszakban. A közlekedési balesetek, sport- és szabadidős balesetek, szabadtéri munkavégzés közben történt balesetek, a kánikula okozta rosszullétek és a vízi balesetek nagyon gyakoriak ezekben a hónapokban. – tájékoztatta a Naplót Győrfi Pál.

A szóvivő kiemelte - a légi mentés világszerte a helyszíni sürgősségi ellátás legmagasabb szintje. A mentőhelikopterek felszerelésének összeállításakor figyelembe vették a helyszínen alkalmazott különleges diagnosztikus- és terápiás eljárásokat, valamint a légi szállítás által megkövetelt speciális igényeket. A magyar mentőhelikopterek mindegyikén megtalálható minden olyan felszerelés, ami egy rohamkocsin (EKG, defibrillátor, pacemaker, injekciós pumpa stb.),  kiegészítve néhány egyedülálló eszközzel (mobil ultrahang készülék, speciális vérzéscsillapító kötszer, melegítőpárna, eszközök helyszíni császármetszéshez, sebészeti felszerelés a mellkas megnyitásához stb.).

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!