Hírek

2017.01.28. 13:56

Több ezren csúsztak át - A legkülönlegesebb extrém jégtúra

Badacsonytomaj-Fonyód - Több ezren vették a bátorságot, hogy átcsússzanak egyik partról a másikra szombaton délben az első Balaton-átcsúszáson.

Tóth B. Zsuzsa

Az ötletgazda, Kardos Gábor maga sem gondolta, hogy ennyi érdeklődőt vonz a különleges esemény, amelyre éveket kellett várni.

- Már 2005-ben is átcsúsztunk ugyan néhányan Fonyódra saját szakállunkra. De azóta nem volt olyan vastag a tó jege, hogy biztonsággal megszervezhessük az eseményt. Eddig jól eltitkoltuk a Balaton legkülönlegesebb, Európai szintű programját, ez a legkülönlegesebb extrém jégtúra. A nagy tavak nem fagynak be Európában, a sarkkörön túl meg nem számít extrémnek. Igazi közösségi jégtúrára vállalkozunk most, élve állampolgári jogunkkal, hogy a jégen járjunk megfelelő körülmények között. Nincs semmi, ami akadályozná, hogy közlekedjünk a Balaton jegén, a jég vastagsága és az időjárás is megfelelő - mondta Kardos Gábor.

Hanka Éva és Nyitrai Zoltán Szentesről érkezett kifejezetten erre a programra a két vizslával, Szuzival és Vicával

A vízimentők biztonsági tanácsait Bagyó Sándor a Vízimentők Magyarországi Szakszolgálatának alapítója és elnöke tolmácsolta mindenki felé. Elmondta, hogy a tizennégy önkéntes vízimentős munkáját a partner szervezet, a Pest megyei kutató mentő szolgálat szintén segíti.

- A jég átlagban vastagabb 35 centinél, akár teherautót is elbírna, de számolni kell veszélyforrásokkal. Meleg vizes források vannak a tóban, de azok nem befolyásolják az átkelést. Már reggel átjöttek többen a túlsó partról, jelenleg semmi nem tiltja azt sem - mondta.

Hozzátette, hogy délután három óra körül bejárják a jeget és mindenkit megkérnek, hogy hagyja el a jeget, de addig mindkét irányba lehetett csúszkálni. Ajánlotta, hogy iránytűt, vagy jól feltöltött okostelefont vigyenek magukkal a csúszók. Szólt arról, hogy a badacsonyi kikötőtől nyugatra levő rianások is régen befagytak már, nem veszélyesek. De kérte, hogy mindenki segítse és figyelje egymást, fegyelmezetten közlekedjenek a tavon, lehetőleg a megadott sávban. Ha valaki elfárad, kérdezzék meg, jól van-e, ne hagyják magára. A vízimentők folyamatosan csúszkálnak le-fel láthatósági mellényben rádiós rendszerrel, de telefonszámon is hívhatóak. Kérte, hogy aki tudja, töltse le a telefonjára a balatonhelp alkalmazást, az jól jöhet máskor is, ha segítséget kell kérni. Figyelmeztetett mindenkit, hogy a  táv utolsó egyharmadától táblás, töredezett a jég, korcsolyázásra teljesen alkalmatlan, onnantól cipőben kell tovább menni.

Az átcsúszók több ezren vágtak neki az öt kilométeres távnak, fegyelmezetten, a szabályokat betartva. Volt, aki cipőben, más korcsolyával, bottal, fakutyával, szánkóval, meleg teával. Sokan megpihentek, fényképezkedtek a jégen, amikor pedig már cipőben lehetett csak folytatni az utat, visszafordultak, vagy lecserélték a korcsolyát.

A kerekesszékesek is átcsúsztak a tavon

 

Senki nem szakadt a jégbe

Bagyó Sándor, a Vízimentők Magyarországi Szakszolgálata elnöke az első Balaton-átcsúszást követően elmondta lapunknak, hogy a legfontosabb, hogy bár voltak kisebb sérülések, biztonságos volt a jég, minden feltétel adott volt egy remek programhoz.

- Jó hangulatban zajlott az átcsúszás, bebizonyosodott, hogy az emberek szeretik az ilyen eseményeket. Becsléseink szerint több, mint hatezer ember érkezett az átcsúszásra, húsz esetben kellett segítenünk. A jégen tartózkodók közül egy valaki epilepsziás rohamot kapott, három embernek a bokája, egynek a csuklója sérült. Voltak, akik elestek és zúzódást szenvedtek, néhányan pedig agyrázkódást. A jégen levők és a mentők mindannyiuknak segítettek a partra jutni, ahol a mentők, vagy a családtagok elszállították a sérülteket. Munkatársaim 17 óra után még egyszer bejárták az útvonalat, ha találkoztak valakivel, megkérték, hogy menjen ki a partra.

Több, mint ötezren csúszták át a tavat szombaton

Összesen 15-en vigyáztunk az átcsúszók épségére, és ötszáz főnél többre nem számítottunk. Ehhez képest meglepően sokan voltak, ami nem csoda, hiszen, minden feltétel adott volt a biztonságos átkeléshez. Ha nem tudtam volna, hogy ennyire biztonságos a jég, nem álltam volna az esemény mellé. Munkatársaim szerda óta minden nap bejárták az útvonalakat, figyelték a rianásokat. Egyetlen veszélyesebb hely volt, ott őrt álltak ketten, hogy senki nem haladjon arra. A jég továbbra is jó, de senkinek nem ajánlom, hogy holnaptól átcsússzon. A mai egy szervezett túra volt, felügyelettel, és számunkra is sok pozitív tanulsággal - mondta Bagyó Sándor. Hozzátette, hogy bár ez volt az első ilyen megmozdulás és ahhoz képest jól sikerült, a jövőben szervezettebben kell készülniük egy hasonló eseményre. A vízimentőknek magasabb létszámmal és több járművel kell a helyszínen lennük, hogy baj esetén minél gyorsabban segíthessenek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!