Hírek

2016.10.16. 19:25

Több évszázados hagyomány a szüreti felvonulás

Pápateszér - Több évszázados hagyománya van a településen a szüreti felvonulásnak, hiszen a falunak egykoron három szőlőhegye is volt. Ma már csak a Fényes-hegyen és a Farkas-hegyen őrzik a tradíciókat. Leginkább hagyományos szőlőtermesztést végeznek, főként vörös szőlő terem itt.

Polgár Szilárd

Jelenleg közel két tucat gazda foglalkozik borászattal Pápateszéren. A számuk évtizedekkel ezelőtt ennek a többszöröse volt.

Az idei szüreti felvonuláson is sokan csatlakoztak a népes menethez Fotó: a szerző

- A szüreti mulatságnak mára csökkent a jelentősége, azonban mi megpróbáljuk életben tartani településünk hagyományait. Két évtizeddel ezelőtt éledt újjá Pápateszéren a szüreti felvonulás, amelyhez a lovas kocsik mellett ma már traktorokkal is csatlakoznak a gazdák. A szüreti ünnephez nagyon pozitív a lakosság hozzáállása. A falunkban fontos a hagyományápolás és a közösségépítés, hiszen a mai világban hiányzik az emberek életéből az, hogy a családok, a barátok hosszabban beszélgessenek egymással - nyilatkozta a Naplónak Völfinger Béla, Pápateszér polgármestere.

A szőlőhegy borospincéinél ért véget a felvonulás

Az idei szüreti mulatságnak két kísérőprogramja is volt. Az egyik a Malom-kupa, amit az egykori huszonöt pápateszéri vízimalom emlékére rendeztek meg. - A mai Magyarország területén Pápateszéren volt a legtöbb működő vízimalom, erről egy könyv is született - mondta lapunknak Nagy Péter, a versenyt szer-vező Reflex Környezetvédő Egyesület programvezetője. - Nem titkolt célunk, hogy ezt a hagyományos malomjátékra épülő kupát régióssá bővítsük. A versenyt három éve indítottuk gyermek, ifjúsági és felnőtt kategóriában - tette hozzá. Nagy Péter megjegyezte, a Reflex egyesületnek Pápateszéren, a Farkas-hegyen ökológiai központja és erdei iskolája is van.

A mulatságon a Pápateszéri Dalárda is nótázott

A másik versengést A legtökösebb porta címmel hirdették meg, és igyekeztek bevonni a falu lakosságát a vetélkedőbe. A tizennégy induló a saját ingatlanja előtti területen egy őszi pillanatképet készített bábokkal és termésekkel díszítve, a végeredményt pedig szakavatott zsűri értékelte.

A legtökösebb porta címmel versengést hirdettek a település lakossága számára

A pápateszéri szüreti felvonulás a vásártérről indult, majd három állomás után a szőlőhegyen ért célba. A kisbíró minden megállónál kidobolta az elmúlt időszak legfontosabb faluhíreit, a Pápateszéri Dalárda pedig nótázott Schlögl Attila harmonikakísérete mellett. Az utolsó megállóhely az önkormányzat épülete előtti tér volt, ahol átadták a legtökösebb portához kapcsolódó díjakat. A szüreti mulatságot vacsora zárta: a több száz pápateszérit ízletes babgulyás várta - ennek alapanyagát a helyi Start munka mintaprogram keretében Pápateszéren termelték meg.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!