Hírek

2016.05.05. 09:42

Tíztonnás hadihajó a Balatonon

Balatonfűzfő – Vízre helyezték a Baja nevű naszádot, amely a tavon teljesít szolgálatot a következő hónapokban. A hajó kiképzési feladatokat lát el, valamint a robbanószerkezetek hatástalanításához és kiemeléséhez is segítséget nyújt a nyári szezonban.

Marton Attila

A tíztonnás, 12,6 méter hosszú és 3,4 méter széles naszádot egy önjáró daruval tették vízre csütörtökön reggel a balatonfűzfői kikötőben. A hajó harmadszor teljesít majd szolgálatot a tavon, elsősorban kiképzési és tűzszerészi feladatokat lát el, mondta Várkonyi Melinda százados, az MH 1. Honvéd Tűzszerész- és Hadihajós Ezred kommunikációs tisztje.

Fotó: Penovác Károly

A balatoni szolgálat a honvédség hadihajósai és búvárai számára azért is hasznos, mert állóvízen szerezhetnek gyakorlatot az év közben folyón, elsősorban a Dunán szolgálatot teljesítő katonák. Két éve a hajó segítségével emeltek ki egy Fonyódnál talált aknát, a naszád pedig akár 250 kilogrammos robbanószerkezet kiemelésére is képes. Emellett katasztrófavédelmi feladatok ellátására is alkalmas, tavaly például egy viharban elszabadult hajót vontattak ki a naszáddal.

A mintegy tíztonnás tűzszerész járőrhajót hét éve újították fel, és negyven kilométer per órás sebességgel is tud haladni. A naszád megfelel a környezetvédelmi előírásoknak, nem károsítja a Balaton vízminőségét. A hadihajó - amelyen kétfős legénység teljesít majd szolgálatot - állomáshelye Balatonakarattyán lesz az MH Rekreációs, Kiképzési és Konferenciaközpontnál, a tavon őszig lát el feladatokat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!