Hírek

2015.10.08. 18:04

Létezik legális drog is - A használók közül nagyon sokan válnak függővé

Pápa - A köztudatba még nem ivódott be, hogy nemcsak a kábítószereket nevezzük drognak, hanem ide sorolható többek közt az alkohol is.

Polgár Bettina

Ezt Császárné Elek Veronika címzetes rendőr alezredes, a Pápai Rendőrkapitányság kiemelt megelőzési főelőadója közölte. Mint mondta, az alkohol a bűncselekmények kialakulásában fokozott kockázatot jelent, akár személy ellen irányuló erőszak, akár garázda jellegű vagy éppen a családon belüli erőszak körébe tartozó jogsértésekről van szó. – Megkülönböztetünk legális és illegális drogokat, az előbbihez sorolható az alkohol is. A legális drogok szabadon vásárolhatók, fogyasztásuk nem büntethető, viszont kockázatot jelent, ha valaki ezekkel a szerekkel él.

Az illegális drogok körébe tartoznak a kábítószerek, illetve az új pszichoaktív anyagok.

Az új pszichoaktív anyagok esetében már büntető szankciók is vannak. A büntetőjog tilt mindennemű kábítószerekkel kapcsolatos tevékenységet, ám az új pszichoaktív anyagoknál a fogyasztást, megszerzést, tartást nem szankcionálja. A terjesztői magatartás azonban esetükben is tiltott fogalmazott a rendőr alezredes.

- A fiatalok körében Pápán a legális drogok állnak első helyen, ezek közül is az alkohol. A rendőrség tapasztalatai szerint a fiatalkorúak által elkövetett jogsértések egy részében szerepet játszik az alkoholos befolyásoltság, például a garázdaságoknál, rongálásoknál és testi sértéseknél. Emellett előfordul akár bódult állapotban történő járművezetés és kábítószer-birtoklás is - adott áttekintést a helyi drogfogyasztási szokásokról Császárné Elek Veronika.

Kocsis József címzetes rendőr törzszászlós, kutyavezető bemutatót tart Aldóval, a Pápai Rend-őrkapitányság rendőrkutyájával. Iskolákban is tartanak tájékoztatót az egészségnapokon Fotó: Polgár Tibor

Elmondása szerint az utóbbi esetben az jelenti a legfőbb problémát, hogy a fiatalok olyan tudatmódosító szereket fogyasztanak, amelyek nincsenek tiltólistán, azaz a jogszabály nem tiltja a használatukat. - Ide sorolhatók az úgynevezett dizájnerdrogok, amelyeket Pápán leggyakrabban cigaretta formájában szívnak el a fiatalok. Akár az internetről is megrendelhetik ezeket a ránézésre szárított növényi anyagmaradványoknak tűnő szereket a kiskorúak, amit aztán hozzákevernek a dohányhoz. Nagyon sok esetben panaszkodnak a fogyasztók arra, hogy rosszul lesznek ezektől a drogoktól, ennek ellenére sokan függővé válnak. Azért is különösen kockázatos ezeknek a szereknek a fogyasztása, mert különféle veszélyes, egészségre káros anyagok például növényvédő permetszerek vagy maró hatású felnitisztító folyadék hozzáadásával készülnek. Ebből fakadhatnak a gyakran diagnosztizált rosszullétek is - mutatott rá a tapasztalt rendőr.

Hozzáfűzte, az utóbbi években a közvélemény által ismert hagyományos kábítószerek helyi viszonylatban háttérbe szorultak és a dizájnerdrogok vették át a szerepüket. - A kábítószerek előfordulása ritka a városban, és ekkor sem a fiatalabbak körében jellemző, hanem inkább a huszonévesek élnek ilyen szerekkel. Sok esetben a pápai rendőrök más városból érkező gyanúsítottaknál találnak kábítószereket: jellemzően marihuánát, amfetamint vagy metamfetamint - közölte Császárné Elek Veronika.

Tájékoztatása szerint ilyen esetekben az igazoltatást követően átvizsgálják a gyanúsított ruházatát, csomagjait és gépjárművét. Ezt követheti házkutatás is, emellett az illetővel gyorstesztet végeztetnek el az orvosi ügyeleten, melylyel kimutathatók a szervezetbe került szerek. - Több esetben vizeletvételt végeztetünk, amikor pedig bódult állapotban történő járművezetés gyanúja merül fel, akkor ennek kiszűrésére speciális vérvétel is történik. Ezeket a vizelet- és vérmintákat igazságügyi szakértő vizsgálja meg, aki a szakvéleményében megadja, hogy volt-e a gyanúsított szervezetében valamiféle kábítószer vagy új pszichoaktív anyagnak minősülő hatóanyag. Az eljárás alá vont személyt pedig minden esetben meghallgatják a nyomozók - nyújtott betekintést az eljárás menetébe a rendőrkapitányság kiemelt megelőzési főelőadója.

Bilinszky Zsuzsa, a pápai Gróf Esterházy Kórház gyermekosztályának osztályvezető főorvosa kifejtette: osztályára általában egy-két gyermeket hoznak be hetente, aki alkoholt vagy a dizájnerdrogok kategóriájába tartozó biofüvet fogyasztott. A nagyobb hétvégi rendezvények alkalmával azonban ez a szám magasabb lehet, elérheti a négy-öt főt is. A 14 18 éves korosztályt érinti leginkább a probléma, viszont már 10 éves gyermeket is kezeltünk alkohol és biofű használata miatt. A fiatalok által fogyasztott szerekkel kapcsolatban az a legfőbb gond, hogy nem ismerjük pontosan ezeknek az összetételét, ami a kezelést is megnehezíti. A befolyásoltság alatt álló gyerekek általában agresszívak és nem könnyű velük bánni. Ilyen esetekben a jogszabály szerint a titoktartási kötelezettségünknek eleget téve nem értesíthetjük a rendőrséget, ezt gyakorlatilag csak a szülő teheti meg. Akkor vonhatjuk be a rendőrséget is, ha bűncselekmény történt nyilatkozta a gyermekosztály vezetője.

Az ilyen helyzetek elkerülése miatt kiemelt fontossággal bír, hogy a fiatalok széleskörű tájékoztatást kapjanak a drogokról, azok negatív élettani hatásairól. - Minden tanév elején megkeressük az általános és középiskolákat, és tájékoztatjuk őket a Pápai Rendőrkapitányság által ajánlott prevenciós előadásokról. Emellett igény szerint tájékoztatót tartunk az iskolai egészségnapokon, de voltunk már középiskolai gólyatáborban is. Mivel a drogprevenció nemcsak a felsőbb éveseket, hanem az általános iskolásokat is érinti, ezért kicsit leegyszerűsítve már a negyedik osztályosoknak is beszélünk a káros anyagokról: például a cigarettáról, az alkoholról, a kábítószerekről és ezek fogyasztásának büntetőjogi vetületeiről - hangsúlyozta Császárné Elek Veronika. A fiatalkorúak tájékoztatása mellett pedig igyekeznek a szülőket is megszólítani és informálni. Az Országos Rendőr-főkapitányság elindított egy olyan megelőzési programot, melynek részeként drogprevenciós tanácsadó tart telefonos és személyes fogadóórát, ahol a szülők is kérhetnek felvilágosítást, segítséget.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!