Hírek

2016.09.23. 10:59

Tizenöt éves testvértelepülései évfordulót ünnepeltek Gógánfán

Vidám őszi díszek jelzik az évszakváltást Gógánfa forgalmas átmenő útja mellett.

Tisler Anna

A szabadidő parknál és a kápolna előtti téren őszi terményekből készítettek köztéri alkotást a helyiek. Sokan, akik elmennek mellette, megcsodálják, több alkalommal meg is örökítik azokat fotókon. A település lakói már a szüreti felvonulásra készülnek. A program október elsején rendezik. Az előkészületekben több helyi önkéntes segít a szervezőknek. Gógánfán minden rendezvény iránt nagy az érdeklődés, nemcsak a településen élők, hanem távolabbról érkező vendégek is ellátogatnak azokra.

Nagy Róbert polgármestertől megtudtuk, az öt tagú képviselőtestületben hárman hölgyek. Kreatívak, szeretik a szépet, mindenre odafigyelnek. A lakosság összetartó erejét is ők adják. Lelkesedésük magával ragad másokat. Ha jó közösséget akarnak építeni, ez nem is történhet másképp.

Nagy Róbert polgármester fontosnak tartja a jó közösség kialakulását  Fotó: a szerző

A kistelepülések megtartó ereje és erőssége éppen az összetartásban, az egymásra figyelésben van. Mindannyian munka mellett dolgoznak a községért, az első ciklusát töltő polgármester is társadalmi megbízatásban tölti be pozícióját.

Civil szervezeteik is nagy létszámúak. A sportegyesületben most generációváltás ment végbe, sok az új, fiatal, labdarúgást kedvelő egyesületi tag.  A labdarúgó csapatban 15 éves kortól játszhatnak, több lelkes fiatal nemrég érte el az alsó korhatárt. Más csapatoknál inkább idősebbek lépnek pályára, így most még az idény elején a gógánfaiak kissé lemaradtak az élmezőnytől, de nem bánják. Motivációjuk, játékszeretetük töretlen. Az egyesület vezetősége örül annak, hogy sok fiatal akar közösségben sportolni, egészségesen élni. Ahogy fejlődnek, erősödnek, kitartásuk által jönnek az eredmények is. Az utánpótlással sem lesz gond, a Bozsik programot már az óvodásoknál is meghirdették.

A testvértelepülési kapcsolat 15. évfordulója tiszteletére emléktáblát állítottak

A helyi polgárőr egyesület is eredményesen működik. A Balatonkenesén tartott Veszprém megyei polgárőr családi napon Szent László plakettel ismerték el Horváth Ádám egyesületi tag lelkiismeretesen végzett munkáját. A község közterein kamerarendszer működik bűnmegelőzési céllal, a felvételeket három polgárőr nézheti meg indokolt esetben. A polgármestertől megtudtuk, a lakosok biztonságérzetét növeli az a tudat, ha bármilyen bűncselekmény történne, könnyebben rendőrkézre kerülhetnének az elkövetők. A község biztonságos, még kisebb rongálások, károkozás sem okoz bosszúságot az ott lakóknak.

A községben óvoda és alsó tagozatos általános iskola működik. Az intézményeket az egykori Külley - kastélyban helyezték el. A tágas, kerítéssel körbevett udvar alkalmas a kicsik mozgásigényének kielégítésére, az épület mellett játszóteret építettek. Az iskola épületét a vakáció idején teljesen felújították, a termek jól felszereltek, korszerű informatikai eszközök is rendelkezésre állnak az intézményben.

A tereket őszi dekorációk teszik vidámabbá

A község augusztus 13-án, a falunapon ünnepelte az erdélyi Szilágyzovánnyal kötött testvértelepülési kapcsolat fennállásának tizenöt éves évfordulóját. Az ünnepen a község központjában levő Megyefűnél emléktáblát avattak. Nagy Róberttől megtudtuk, hogy a kapcsolatot nemcsak a két település önkormányzata tartja, hanem a civil szervezetek és a lakosok is. A barátság mindenkinek sokat jelent. Nemrég a gógánfaiak jártak Szilágyzoványban, ahol szintén felavatták a testvérkapcsolatnak emléket állító sziklát.

A község a fejlesztésekre elkülönített összeget pályázati forrásból kívánja kiegészíteni. A közeli tervek között szerepel az orvosi rendelő épületének teljes felújítása, átrendezése. Ez az előzetes számítások szerint körülbelül 25 millió forintot igényelne. A Tihany utca csapadékvízének az elvezetésére is pályáznak. A közétkeztetést végző konyha eszközeinek a cseréjére is szükség volna, valamint a művelődési ház épülete is felújításra szorul. Az egykori termelőszövetkezeti irodát közösségi térré kívánják alakítani. A játszótér mellett sportparkot is kialakítanának. Ha minden pályázatuk nyerne, hatvan millió forinttal nőne a közösség vagyona.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!