Hírek

2017.08.25. 18:40

Tizenkét év után elbúcsúztatták Lőrinc atyát Zircen

ZIRC Szűz Mária mennybevételét - ősi magyar elnevezése Nagyboldogasszony emlékezete - ünnepli augusztus 15-én a világegyház.

Müller Anikó Hanga

A bakonyi kisváros tősgyökeres lakói még ma is megemlékeznek e napról, mely a bazilika búcsúnapja is egyben. Az esti szentmisén zsúfolásig megtelt a templom, de nem csupán az ünnep kedvéért. Márfi Gyula veszprémi érsek Bérczi L. Bernát O.Cist. kormányzó perjel kérésére augusztus 14-ei hatállyal felmentette zirci plébánosi szolgálata alól Huszár Lőrinc atyát, akit a budapesti Szent Imre-plébánia káplánjává neveztek ki. A szertartás és az azt követő búcsúzás különleges hangulatot árasztott, a résztvevők, tudomásul véve a megváltoztathatatlant, tele voltak feszültséggel, érthetetlenséggel, döbbenettel, szomorúsággal, ugyanakkor mérhetetlen szeretettel.

Lőrinc atya elmondta, szülei negyvennégy éve élnek ugyanabban a házban, melyet mindig otthonának tekintett, ahova hazavárják.

Lőrinc atya tizenkét évet töltött Zircen, tevékenységét kimagasló módon folytatta - Fotó: Boros László

- Ugyanakkor életemből Zircen töltöttem el a leghosszabb időt, nem csupán hat évet plébánosként, itt voltam hat évig növendék is. Különös hely ez, mert itt a kimondott nemekből mindig valami jó születik. Gondolok itt a kórház tervezett megszüntetésekor szervezett tiltakozó, az Országzászló lebontását megakadályozó szervezkedésre, mindkét nem rengeteg tervet és alkotást eredményezett. Amikor a város lakói, a hívek hírül vették áthelyezésem hírét, egy emberként ellene voltak, ennek eredménye, hogy ma megtöltötték az egyházmegye legnagyobb templomát. A lázadás, a tiltakozás közösséget hozott létre, kérem, tartsák meg, erősítsék ezt a közösséget, és kívánom, maradjon meg Zircnek az a különös vonása, ha valamit tagad, abból mindig valami jó származik. Köszönöm, hogy itt lehettem, hogy szeretettel fordultak felém, biztosan vissza fogok térni számos alkalommal, mert a zirci szerzetesi közösséghez tartozom, és kicsit bizarrnak tűnhet most, de úgy végrendelkeztem, Zircen temessenek el - mondta Huszár Lőrinc.

A résztvevők nevében az egyházközség világi képviselőjeként Mohay József búcsúztatta a plébános atyát. - A város vezetése, a hívek, a mindennapok kis emberei is egységben, egyként igyekeztek jelezni, kérni számos helyi, egyházmegyei, sőt római fórumon, hogy megtarthassuk plébánosunkat. Mindhiába. Magam mint a leköszönő egyházközségi testület elnöke nem hiszek a véletlenben, és tudom, emögött valami módon a gondviselés áll. Tudom és hiszem az igét, ki Istent szereti, minden a javára válik. Most még nem értjük, ennek miért kell így lennie, de eljön az idő, hogy ez másként lesz, bízzunk a Jóistenben, a jövő kegyelmében - mondta.

Számba vette Lőrinc atya tevékenységét, aki a nagy elő-dök - Szilveszter, Kelemen, Vazul, Elizeus atyák - után kimagasló módon folytatta a munkát, a szakrális tevékenységet, vezetve a plébániai közösséget. Tette szent dolgát hétvégén, hétköznap, ünnepen, szabadságait sem kivéve. Emelkedett a házasságkötések, az elsőáldozások, a bérmálások, a hittanos gyermekek létszáma. Az egyházközségi testület elnöke kiemelte lelket erősítő prédikációit, a városi eseményeken való közreműködését, a cserkészek, a karitászosok, az imacsoportok támogatását, a rászorulók felkarolását.

- Talán neki nem tűnt fel - a bakonyi ember zárkózott és nehezen nyíló -, lépésről lépésre a zirciek befogadták és megszerették. Mint sebész, mondhatom, ahogy az egészség is a hiányakor tűnik fel, vesszük majd észre veszteségét. Hiányozni fog - mondta.

A búcsúzás emlékét szavalat, a cserkészek éneke, a ministránsok könnyekbe fojtott köszönő szavai, a templomokban szokatlan zúgó tapsvihar és az ősi orgona dallamai tették felejthetetlenné. Végezetül Huszár Lőrinc atya utoljára osztott áldást a zirci bazilikában a híveknek, majd közösen elénekelték a Boldogasszony anyánk ősi katolikus himnuszt. Az új zirci plébános Imrefi Mór eddigi olaszfalui plébános lett.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!