Hírek

2017.08.21. 09:24

Tizenhárom embert mentettek ki a Balatonból a rendőrök!

A Balatoni Vízirendészeti Rendőrkapitányság munkatársai 2017. augusztus 19-én összesen 13 személyt mentettek ki a tóból, tudtuk meg Orbán Zoltán századostól, a Somogy Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivőjétől.

Kovács Erika

Orbán Zoltán százados megkeresésünkre hozzátette, a nap folyamán kajakosok, csónakosok és SUP deszkások sodródtak el az erős, viharos szél miatti hullámzásban, több vitorlás pedig műszaki hiba miatt nem tudott volna a vízirendőrök segítsége nélkül biztonságosan partra jutni. A mentések idején másodfokú viharjelzés volt érvényben. A szóvivőtől megtudtuk,  a vízirendőrök többek között Zánkánál két csónakázó személyt, illetve két SUP deszkást mentettek ki a tóból, Balatonfürednél pedig egy ember strandkajakkal, egy pedig SUP deszkával nem tudott partra jutni, így nekik is segíteni kellett. Révfülöpnél is volt feladata a vízirendőröknek, itt egy vitorlás borult fel két személlyel, őket kellett kimenteni, Balatonvilágosnál pedig megfeneklett egy vitorlás, mely szintén a vízirendőrök segítségére szorult.

-A Somogy Megyei Rendőr-főkapitányság ismételten felhívja a figyelmet arra, hogy a vízen, vagy a vízben különösen fontos betartani a viharjelzési szabályokat, figyelni egymásra, társainkra, gyermekeinkre, hiszen egy veszélyhelyzet nagyon gyorsan kialakulhat! - fogalmazott a szóvivő.

Bőven akadt dolga  a vízirendőröknek a hétvégén a Balatonon, mert többen a másodfokú viharjelzés ellenére merészkedtek a vízre. Fotó: Rendőrség

Mint részletezte, elsőfokú viharjelzés esetén a viharjelző percenként 45-öt villan, ebben az esetben úszni, illetve csónakkal és más vízi sporteszközzel csak a parttól számított 500 méteren belül szabad tartózkodni. Másodfokú viharjelzésnél a viharjelző berendezés percenként 90-szer villan fel, ilyenkor fürödni tilos, valamint a vitorlás hajók kivételével szintén nem szabad csónakkal és más vízi sporteszközzel közlekedni.

-A viharjelzés figyelembevételével, a jó helyzetértékeléssel és az alapvető biztonsági intézkedések betartásával legtöbbször megelőzhetők a  veszélyhelyzetek. - fogalmazott Orbán Zoltán százados, rendőrségi szóvivő.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!