Hírek

2017.05.29. 20:00

Tiszteletadás és katonai bemutatók a Hősök napján

TAPOLCA - Látványos programokkal, hagyományőrző katonai járművekkel, rendőrségi és tűzoltó-bemutatóval várták az érdeklődőket Tapolcán a hősök napja alkalmából.

Balogh Ákos

Az egész hétvégés rendezvényen kicsik, nagyok egyaránt megtalálhatták a számukra érdekes dolgokat, a kézművesvásáron fakard és fapuska is gazdára találhatott sok kisgyerek örömére, a nagyobbak pedig eredeti katonai relikviákat is vehettek vagy csodálhattak meg, hiszen több hagyományőrző is bemutatta felszereléseit és járműveit.

Népszerű volt a gyerekek körében a katonai járművek bemutatója Fotó: Balogh Ákos

Behofsits Attila hagyományőrző a Magyar Néphadsereg időszakából hozta el ejtőernyős-felderítő felszereléseit és felújított UAZ terep- járóját. A fiatalember évek óta vesz részt egy jól összeszokott baráti társasággal hasonló rendezvényeken. Tapolcára a csapatuk többi tagja világháború korabeli német és amerikai járművekkel érkezett, de volt közülük, aki a határőrség közelmúltbeli járművét és felszereléseit mutatta be.

Persze akadt olyan hagyományőrző is a kétnapos rendezvényen, aki inkább a fegyverek világába engedett bepillantást.

A Magyar Tartalékosok Szövetsége Katonai Hagyományőrző Tagozata tüzérségi eszközeit, ágyút, aknavetőt mutatott be az érdeklődő közönségnek. Ezek éles lőszer kilövésére ugyan nem, de hatalmas robbanásokkal a lövés imitálására alkalmas gyűjteményi tárgyak. Ezt a hétvége során többször is bizonyították, olykor-olykor riadalmat okozva a mit sem sejtő nézelődők körében.

Vasárnap a hősök napja alkalmából a szervező Tapolcai Honvéd Kulturális Egyesület és Tapolca város önkormányzata megemlékezést is tartott, hagyományőrző katonai tiszteletadással az amerikai, német, orosz, magyar emlékművet magában foglaló II. Világháborús katonai emlékparkban és az I. Világháborús katonai parcellánál.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!