Hírek

2017.08.22. 18:05

Kínai beruházásban jött létre napelempark Várpalotán

Mintegy 3,6 hektárnyi területen hozott létre napelemparkot egy budapesti székhelyű, ám kínai tulajdonban lévő cég a várpalotai ipari parkban. A beruházást a napokban adták át hivatalosan.

Szabó Péter Dániel

- Magyarországon ez az első felépített erőművünk, 1,8 MW teljesítménnyel. A biztonságos befektetői környezetnek hála további beruházásokat is tervez a vállalat. A várpalotai napelempark kétmillió eurós beruházást követően valósult meg, s a tervezett gazdasági üzemidőre 25 éves kötelező átvételt vállaltunk. Évente 2000 MWh áramot termel, mely közel 600 háztartást képes zöld energiával ellátni - mondta el lapunknak Wang Chunhong ügyvezető.

A helyszínen megtudtuk, a Green Solar egész Magyarország területén keresi a helyszíneket naperőműveik számára. - Elsőként Várpalotára esett a választásunk, hiszen az önök településének nagyon jó földrajzi adottságai vannak. Ezt a területet épp délről süti a nap, tehát jó besugárzása van, és nem utolsósorban a hálózati kapcsolódási ponthoz is közel esik - tette hozzá a cég ügyvezetője.

Campanari-Talabér Márta polgármester és Zhou Xinjian, a Kínai Népköztársaság Magyarországi Nagykövetségének kereskedelmi tanácsosa adta át a napelemparkot Várpalotán
Fotó: Szabó Péter Dániel

Az ügyvezető elmondta, a parkban megtermelt energiát az E-On hálózatára termelik vissza, ami onnan a fogyasztókhoz kerül majd. A területet és a projektet a korábbi tulajdonos adta el a cégnek. Az építkezés idén áprilisban indult és júliusban zárult.

– Nagyon örülünk ennek a beruházásnak, hiszen egy tiszta energiát termelő napelemparkkal gazdagodott városunk. Nem utolsósorban pedig a cég által befizetett adó bevételt generál a településnek, melyet intézményeink működtetésére vagy egyéb fejlesztésekre tudunk fordítani – mondta el lapunk kérdésére Campanari-Talabér Márta polgármester.

A projektben várpalotai alvállalkozók is dolgoztak, míg a fővállalkozó kivitelező egy bolgár cég volt. – A várpalotai naperőmű teljesen automatizált, így nincs szükség állandó személyzetre. A karbantartási feladatokra viszont nem kizárt, hogy helyi céget is fogunk alkalmazni. Az erről szóló tárgyalások még folyamatban vannak – tudtuk meg Privóczki Csaba projektmenedzsertől.

A létesítmény hivatalos átadásán az ügyvezető és projektmenedzser mellett a kínai nagykövetség kereskedelmi tanácsosa is részt vett. Az ünnepségen a további együttműködés lehetősége is felmerült. – Ezzel összhangban, szintén ezen a napon a város benyújtott egy 800 millió forintos pályázatot, mely az ipari park városi tulajdonban lévő területeinek infrastrukturális fejlesztését célozta meg – tudtuk meg a polgármestertől.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!