Hírek

2016.08.29. 14:25

Testvérvárosi szerződést kötött Várpalota és a törökországi Gazipasa

Várpalota - Testvérvárosi együttműködést írt alá a törökországi Gazipasa és Várpalota város polgármestere.

Balla Emőke

Intenzíven működnek Várpalota jelenlegi testvérvárosi kapcsolatai. A nemzetközi együttműködésben jelentős számban vettek részt a város diákjai és lakói különböző civil szervezeteken keresztül, ezáltal lehetőségük nyílik megismerni más népek kultúráját, szokásrendszerét, gondolkodásmódját. Várpalota nemzetközi együttműködéseinek kiszélesítését szolgálja az a megkeresés, amely egy török kisvárosból, Gazipasából érkezett.

Gazipasa az Anatóliai-öböl partján fekszik, 30 kilométerre Alanya-tól, 180 kilométerre Antalyától. Az 50 ezer lakosú kisvárosban a helyi lakosok mezőgazdasággal, zöldség és gyümölcstermeléssel foglalkoznak, a település híres banán- és narancsültetvényéről, az óriási területen folyó üvegházi termelésről, jelentősen fejlődik a turizmusa is.

A várpalotaiak tavaly februárban előkészítő látogatást tettek Gazipasában, a török fél áprilisban viszonozta azt. A látogatások során a két város megtalálta az együttműködésre alkalmas közös pontokat - kulturális, oktatási, sport és gazdasági területen nyílik lehetőség kapcsolatok kialakítására, tájékoztatott Borbásné Gazdag Gabriella pályázati és nemzetközi referens. Gazipasa gazdasági és turisztikai szempontból egy gyors ütemben fejlődő kisváros, nyitott az európai kapcsolatokra.

Talabér Márta, Várpalota polgármestere, Sakir Fakili, Magyarország török nagykövete és Adil Celik, Gazipasa polgármestere az ünnepélyes aláíráson a Thury-várban  Fotó: Nagy Lajos

A szombati ünnepélyes aláíráson, Sakir Fakili Magyarország törökországi nagykövete közölte: a nagykövetség minden magyar-török testvérvárosi kapcsolatot lelkesedéssel fogad, hiszen a törökök mindig testvérként tekintettek a magyarokra. Gazipasa polgármestere, Adil Celik kiemelte, a török és a magyar kormányok mintájára városi szinten ők is azért dolgoznak, hogy a két nemzet kapcsolatát tovább erősítsék. Talabér Márta, Várpalota polgármestere a két nép közötti szoros történelmi kapcsolatot emelte ki. Úgy fogalmazott, bár a törökök más vallású hódítókként érkeztek a földünkre, nem csak szenvedést hoztak. Kultúrájuk, művészetük, nyelvük, gasztronómiájuk, építészetük, tudományos ismereteik hatottak a keresztény Magyarországra és ma megállapíthatjuk, hogy több az, ami összeköt bennünket, mint ami elválaszt. A polgármester a két nemzet közötti összefogás fontosságát is hangsúlyozta. Az eseményen közreműködött a Tinódi Kamarakórus és a tradicionális zenét játszó Mesi Trió is.

Várpalotán az elmúlt hétvégén kétnapos programmal mutatták be a török kultúrát. A Thury vár második emeletén török szoba nyílt, annak teljes berendezését Gazipasa városa Várpalotának adományozta. Láthatók itt többek között keleti sarokülő, kézzel szőtt szőnyegek, kézműves teás- és kávékészlet, vízipipa.



Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!