Hírek

2016.01.10. 14:11

Terroristák célpontja lehet a balatoni hadianyagüzem?

Népszavazás kiírását kezdeményezi egy lőpor- és haditechnikai üzem ellen egy civil szervezet Balatonfűzfőn, amiről vasárnap értesítették lapunkat.

Kovács Erika

Mint azt korábban hírül adtuk, évente ötvenezer tonna mennyiségű hadianyagot, lőszert hasznosítanak és gyártanak majd a termelést tavasszal elkezdő haditechnikai és logisztikai központban a településen. Ez ellen az üzem ellen kezdeményeznék a népszavazást.

Keil Norbert a civilek képviseletében a szavazás kiírásáról szóló levelet is megosztotta lapunkkal, amit a polgármesternek és a képviselőknek címeztek. Kiemelte továbbá, információjuk szerint tízezer négyzetméteren évente ötvenezer tonna kapacitású hadianyagüzemet létesítene a szükséges infrastruktúrával együtt egy befektető Balatonfűzfőn, kezdetben ötven munkahellyel, amit később bővítene.

A civilek, ahogy tájékoztatójukból kiderült, attól tartanak, hogy a 2,4 milliárdos beruházás, ami az egykori Nitrokémia Ipartelepek területén kapna helyet, veszélyhelyzetet jelenthet rájuk nézve, például háborús helyzetben, illetve egy esetleges terrortámadásnál célpont is lehet a település, ha létrejön a lőpor- és haditechnikai üzem. Tartanak attól is, hogy az üzem kedvezőtlenül érinti az idegenforgalmat, a városban élők ingatlanjai elértéktelenednek, a helyiek  pedig az üzem miatt tömegesen hagyják el a települést.

Az ügyben megkerestük Marton Béla polgármestert, aki érdeklődésünkre azt mondta, eddig még nem keresték meg őket az üzem kapcsán kezdeményezett népszavazással. Amennyiben megérkezik hozzá a hivatalos dokumentum, arról, illetve a törvényes lépésekről természetesen tárgyal  a jegyzővel.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!