Hírek

2017.02.08. 20:22

Télen is kátyúznak

Az elmúlt hónapok csapadékos, változékony és rendkívül hideg időjárása kedvezett a kátyúk képződésének. A közútkezelő szakemberei kedvező időjárás esetén télen is folyamatosan dolgoznak a burkolathibák javításán.

Molnár Sándor

A csapadékos időjárás és a fagyási-olvadási ciklusok gyakori váltakozása miatt a burkolathibák száma jelentősen megnőtt az országos közúthálózaton. A Magyar Közút szakemberei folyamatosan végeznek ideiglenes javítási munkákat a közutakon elsősorban hidegaszfalt felhasználásával.

A lokális burkolatjavítási munkákhoz télen is száraz és tartósan 0 fok feletti hőmérséklet szükséges.

A balesetveszélyes burkolathibák végleges kijavítása melegaszfalttal történik. A melegaszfalttal történő kátyúzáshoz megfelelő időjárási körülményekre van szükség.

Több mint száz útellenőr járja meghatározott terv alapján a közutakat. A kátyúzási munkákat a közútkezelő munkatársai ütemezetten végzik. A balesetveszélyes kátyúk javítását követően a gyorsforgalmi- és főutakon, majd folyamatosan haladva a kevésbé forgalmas 4-5 számjegyű mellékutakon, végül a bekötőutakon avatkoznak be. A kapacitás végessége miatt az észlelt, javításra ütemezett, de még nem kijavított kátyúkra táblával hívják fel a figyelmet a közútkezelő munkatársai – derült ki a Magyar Közút Nonprofit Zrt. sajtóközleményéből.

Fotó: Penovác Károly

Veszprém megyében leginkább az után tömörödő, kisebb teherbírású, alsóbbrendű úthálózatokon alakultak ki nagyobb számban burkolathibák. Az aszfaltbeton burkolatokon jellemzően a már elöregedett, 15 évnél régebbi felületeken keletkeztek a kátyúk. Meghibásodott útszakasz többek között a 72106-es számú Ősi bekötő út 3-6 km közötti szakasza, a 8301-es számú Zirc – Bakonybél – Nagygyimóti összekötő út 18-24 km hosszú szakasza, a Bakonybél - Huszárokelőpuszta közötti, valamint a 7317-es számú Devecser –Tapolca összekötőút  13-16 km-es Nyirád – Zalahaláp közötti rész – tájékoztatta lapunkat Velkei Lilla kommunikációs osztályvezető

Elmondta még, hogy a megyében összesen 5 útellenőri gépjármű van szolgálatban, és ezen kívül  az utakon lévő munkatársak is adnak információt az adott útszakaszok állapotáról. A kátyúk javítása folyamatosan történik, de  jelenleg csak ideiglenes megoldásról lehet szó, melyet téli hidegaszfalt keverékkel végeznek. A végleges javításokat a tavasz beköszöntével lehet megkezdeni, amint ezt az időjárás lehetővé teszi.

Jelenleg a Veszprém megyei négy mérnökség  – Veszprém, Tapolca, Ajka és Pápa –  csak a téli hidegkátyúzásokat végzi két brigáddal, amely 40-50  főt jelent – mondta még el Velkei Lilla.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!