Hírek

2017.03.20. 20:05

Csődbe ment az üzem - Hová folyt el a tejpénz?

Gic - Hatvanmillió forinttal tartozik a gici sajtüzem tejbeszállítóinak, több mint kéthavi bérrel 38 sajtüzemi dolgozójának, és ki tudja még kinek, mennyivel.

Sági Ági

A nagy múltú cégnél tavaly november közepe óta nincs termelés, a fizetési problémák azonban több mint egy éve kezdődtek. Ihász László pápateszéri gazdálkodó is a hitelezők között van, neki 4,5 millió forinttal tartozik a beszállított tejért a tejüzem. Pedig kívülről is látszik, hogy korszerű, frissen felújított épületről van szó, a bejáratnál több tábla is hirdeti, hogy nagy összegű európai uniós forrást is felhasználtak a munkálatokhoz.

- A Gictej tulajdonosa, a Bakony-Agrár Kft. 2015 szeptemberében elkezdett késedelmesen fizetni. Először csak egy, aztán két hónappal tartoztak, majd hárommal, és ez így nőtt szépen. Ígérgettek fűt-fát, hogy majd fizetnek, aztán közölték, hogy mégsem tudnak, de van vevő a cégre, s a vételárból majd kiegyenlítik a számlát - meséli a gazdálkodó.

Ihász László negyven tehenet fejt, napi 800 liter tejet szállított a cégnek.

Ihász László nem akarta vágóhídra küldeni az értékes állományt. A tejtermelést nem lehet egyik napról a másikra beszüntetni, de ennyit hitelezni sem lehet, egy kis gazdaságot ekkora hiány tönkretesz
Fotó: Sági Ági

Az érintett kistermelők között ő még a nagyobbak közé tartozott, de összességében 20 gazda 60 millió forintját rakta zsebre valaki. A céget valóban eladták, de továbbra sem fizettek. Azt mondták a gazdáknak, hogy az új tulajdonos átvállalta az adósságot. A gazdálkodók kikérték a cégbírósági papírokat, amin az szerepel, hogy a Bakony-Agrár Kft. 21 millió forintért vált meg a cégtől. A papírokból az is kiderült, hogy csak az üzemtől vált meg a tulajdonos, a hozzá tartozó földterületet megtartotta.

A tejüzem épületén jól látszanak az utóbbi időben végzett jelentős felújítások. A cég honlapján lévő képek is egy korszerű, rozsdamentes acél felszereléssel dolgozó tejüzemet mutatnak.

- Az új tulajdonos vitte tőlünk továbbra is a tejet, még egy kicsit törlesztett is az adósságából. Mi reménykedtünk, nem akartuk befejezni a termelést. Nem is mi fejeztük be végül, hanem ők. 2016 novemberében egyik nap a tejszállító autó sofőrje közölte, hogy holnap már nem jön. Én még márciusban elindítottam egy felszámolási eljárást is, amikor láttam, hogy nem fizetnek, de ezt akkor felfüggesztettem, mert nagyon ígérgették, hogy minden rendeződik, és nem akartunk rosszat a cégnek és az ott dolgozóknak. Ezzel az új tulajdonossal csak egyszer próbáltam beszélni, akkor megfenyegetett, hogy feljelent, ha hívogatom - folytatja Ihász László. A termelők az üzem bérléséről is próbáltak megállapodni, de ettől mind a régi, mind az új tulajdonos elzárkózott.

A tejtermelést nem lehet egyik napról a másikra beszüntetni, de ennyit hitelezni sem lehet, egy ilyen gazdaságot ekkora hiány tönkretesz.

Ihász László szereti az állatait, ez minden mozdulatán látszik. Vágóhídra nem akarta küldeni az értékes állományt; hogy a tejet ne kelljen kiönteni, a borjakat a tehenek alatt hagyta.

Gicen sétálva nem nehéz a tejüzem károsultjaival találkozni, hiszen Gic 182 munkaképes korú lakosa közül 26-an dolgoztak az üzemben, köztük házaspárok is. Egy neve elhallgatását kérő fiatalember elmondta, hogy három éve dolgozik a Gicitejnél, ahol folyamatosak voltak a külső és belső felújítások. Ez a cég honlapján is jól látszik, a képek egy korszerű, rozsdamentes acél felszereléssel dolgozó tejüzemet mutatnak.

Ihász László tejtermelővel egy nap közölték, hogy másnap már nem veszik át tőle a tejet
Fotó: Sági Ági

Novemberben, miután a tejet már nem szállították el a termelőktől, a dolgozóknak azt mondták, hogy ezután Szlovákiából veszik majd a tejet, és kóser termékeket gyártanak majd. Januárban azonban már nem kaptak fizetést, de még mindig hitegették őket. Mostanra azonban már a vizet és a villanyt is kikötötték, de a munkavállalókat még mindig nem tájékoztatták, nem mondtak fel nekik, az ügyvezető elérhetetlen. A dolgozók szeretnék a bérüket megkapni és a munkahelyüket visszakapni.

A termelők az adóssághalmozó régi tulajdonos felelősségét hangsúlyozzák, aki bejegyzett jelzálogja révén szerintük bármikor újraindíthatná a termelést és rendezhetné a tartozást.

A cég honlapja szerint: "jelenleg évi 5000 tonna sajt gyártására van kapacitásunk - működő ISO- és HACCP-rendszer mellett. Ezzel mintegy 60 munkahelyet biztosítunk a környék és Gic lakóinak. Aki járt már nálunk, az biztos, hogy a család szóra mindenképpen asszociál. A Gicitejnél ugyanis a portástól a vezérigazgatóig mindenki családtag, és ennek a légkörnek köszönhető a kiválóan elvégzett munka is. Innen ered cégünk mottója: "A valódi értékek őrzője a család."




Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!