Hírek

2015.06.08. 14:02

Taxisdemonstráció: ebből ne legyen rendelet!

Veszprém – Miközben egyesek a taxisrendelet mielőbbi elfogadása érdekében demonstrációt szerveznek a fővárosban, a szakma nagyobb része nem ért egyet a rendelettervezettel. Ez utóbbiak remélik, a jelenlegi formájában nem is fogadják el azt.

Tremmer Tamás

Amennyiben a Parlament addig nem fogadja el a taxis rendeletet, az Országos Taxis Szövetség (OTSZ) és a Fuvarozó Vállalkozók Országos Szövetsége (FUVOSZ) június 16-án demonstrációt szerveznek Budapesten.

Én nem tudom, kik lesznek ott a demonstráción, mi taxis vállalkozók biztosan nem! Méghozzá azért nem, mert a tervezet több olyan dolgot tartalmaz, ami életszerűtlen, illetve szakmaiatlan – jelentette ki megkeresésünkre Merhala Béla, a Bakony Taxi Egyesület vezetője. Hozzátette, a ma még hatályos, 89-es rendelet olyan nevetséges dolgokat tartalmaz, mint például meg a taxiban kötelező a hátsó ablakfűtés, vagy a jobboldali tükör. Mindezek ma már alapfelszereltségek, ebből is látszik, az elavult jogszabályt mindenképpen meg kell újítani.

Merhala Béla, a Bakony Taxi Egyesület vezetője részt vett a tervezet kimunkálásában. Csakhogy a folyamat félresiklott, olyan elemek kerültek bele, melyek egy szűk réteg érdekeinek felelnek meg
Fotó: Penovác Károly

A jelenlegi rendelet-tervezet ötéves munka eredménye. Merhala Béla belülről ismeri az egészet, hiszen ő maga is aktívan részt vett annak kimunkálásában. Csakhogy a folyamat félresiklott, olyan elemek kerültek bele, melyek csak egy szűk réteg érdekeinek felelnek meg. Támogatni tudják a hatósági árat, a kötelező klímát, a téli gumi használatát. Ugyanakkor nem értenek egyet az időszakos kötelező továbbképzéssel. Nagy terhet ró rájuk, hogy minden taxiban legyen bankkártyás fizetési lehetőség. Az pedig egyenesen elfogadhatatlan, hogy hétévesnél nem lehet idősebb a járművük. Nekik az autó árát meg kell keresniük, hogy le tudják cserélni, de ilyen alacsony kereslet mellett ez hét év alatt lehetetlen.  Gondoljunk csak bele, Balatonfüreden 8-10 hét a szezon, azon felül szinte nincs is munka! A járműveiket évente viszik szigorú műszaki vizsgára, ott el tudják dönteni, hogy alkalmas-e még taxinak.

Szerinte olyan rendeletet kell alkotni, amely a személyszállítást egységesen kezeli, egyszerűen és közérthető módon. A jelenlegi tervezet pedig nem ilyen, ezért reméli, a döntéshozók nem bólintanak rá. Abban, hogy a szakma számára megfelelő rendelet szülessen, továbbra is partnerek és támogatni fogják a jogalkotási folyamatot.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!