Hírek

2016.10.11. 19:05

Tavaly szépen termett - Kivágták a Bakony legnagyobb szelídgesztenyefáját

Bazsi - A Bakony-vidék legnagyobb gesztenyefáját szerettem volna megmutatni Bali József barátomnak. Sajnos már csak a tuskóját nézhettük meg, mivel valószínűleg az elmúlt télen kivágták.

Tóth Sándor

Az emberek többsége tiszteli az idős fákat, számos egyedhez fűződnek valós vagy vélt történetek.

Sokan láthattuk még élőben Balatonakarattyán a híres Rákóczi-fát, vagy a fiatalabbak legalább olvashatták a fához fűződő legendát.

Az utóbbi időben nőtt az idős fák iránti érdeklődés, egyre többen hódolnak a dendrománia néven emlegetett szenvedélynek, kutatják az öreg egyedeket.

A hatalmas gesztenyefának sajnos már csak a tuskóját nézhettük meg, mivel valószínűleg az elmúlt télen kivágták. A képen Bali József, lapunk volt szerkesztője, természettudományi szakíró
Fotó: Tóth Sándor

A Bakony-vidék is bővelkedik idős fákban, melyek egy része szerepel a Pósfai György nevéhez fűződő, folyamatosan bővülő országos adatbázisban. Az adatbázisba való bekerülés feltétele nem a fa magassága vagy koronájának nagysága, illetve nehezen megítélhető kora, hanem törzskerületének fajonként meghatározott mérete, így például a szelídgesztenye esetében a törzsnek a talaj és 130 centiméteres magasság között mért legkisebb vastagságának meg kell haladnia az 500 centimétert.

Magyarország legnagyobb szelídgesztenyefája Szentgyörgyváron (Zala megye) található, törzsének kerülete 814 centiméter. A Bakony-vidéken csak Bazsiból ismertünk az országos adatbázisban is nyilvántartott három (586, 521 és 501 centiméter törzskerületű) szelídgesztenyefát.

A közelmúltban jártunk Bazsiban a szelídgesztenyéséről nevezetes Öreg-hegyen. A legnagyobb gesztenyefát szerettem volna megmutatni Bali József barátomnak. Sajnos már csak a tuskóját nézhettük meg, mivel valószínűleg az elmúlt télen kivágták. Az indokát csak találgathattuk. Kétségtelen, hogy az utóbbi években már a száradás jelei mutatkoztak rajta, de még 2015-ben is szépen hozott termést.

Szomorúan vettük tudomásul, hogy a Bakony szegényebb lett egy jelentős dendrológiai (a növényrendszertannak a fás növényekkel foglalkozó ága) természeti értéket képviselő idős fával!

A cikk folytatása itt olvasható

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!