Hírek

2015.04.28. 17:54

Tarthatatlan állapotok: létszámhiány és alacsony jövedelem a kórházakban

Veszprém - Háromszáz személy hiányzik a Csolnoky Ferenc Kórházból, az legnagyobb számban ápolókra lenne szüksége az intézménynek.

Marton Attila

Fekete szalag kitűzésével hívták fel a figyelmet a Csolnoky kórházban ápolók a létszámhiányra, a nehéz munkakörülményekre és az alacsony fizetésre hétvégén. A dolgozók ezzel egy országos kezdeményezéshez csatlakoztak. Rácz Jenő, a Csolnoky kórház főigazgatója kérdésünkre elmondta, az intézményben háromszáz fő munkaerő hiányzik: orvosok, ápolók és a kisegítő személyzet, de a legnagyobb számban ápolók. Hozzátette, a létszámhiány következtében az ápolók leterheltsége a legnagyobb a kórházban. A legnagyobb közösségi oldalon az Ápoló/Nőkért és a Magyar Ápolónők Hangja oldalakra feltöltött képek tanúsága szerint többek között Pécsen, Tatabányán, Miskolcon, Cegléden és Szegeden is fekete ruhába öltözve csatlakoztak az akcióhoz, több osztályán is kitűzték a dolgozók a fekete szalagot hétvégén.

Az akcióhoz csatlakozók április utolsó két hétvégéjén dolgoztak fekete szalagot kitűzve vagy fekete öltözékben, amellyel a magyar egészségügy gyászos helyzetetét akarták szimbolizálni.

A Csolnoky Ferenc Kórház központi intenzív osztály ápolói is kitűzték a fekete szalagot (balról jobbra): Szücs Szilvia, Molnár Anett, Gombásné Perei Márta, Janni Mariann, Pajor Katalin, Németh Ferenc, Kocsis Ilona és Somodiné Kovács Emma
Fotó: Penovác Károly


A létszámhiány és az alacsony bér a magyarázata az országos kezdeményezésnek, mondta érdeklődésünkre Horváth Ferenc Károlyné, a Csolnoky Ferenc Kórház ápolási igazgatója. Hozzátette, a Csolnoky kórházban mindenki saját belátása szerint csatlakozhat a mozgalomhoz, az intézmény több osztályán is kitűzték a dolgozók a fekete szalagot hétvégén, és vannak, akik hétköznapokon is viselik. Azok, akik így tesznek, semmilyen szankció nem éri, húzta alá az ápolási igazgató.

Hangsúlyozta, a legnagyobb probléma a túlterhelés, mivel nincs elegendő utánpótlás a rendszerben, az ápolók úgy érezhetik, nincs kiút. Horváth Ferenc Károlyné úgy véli, mivel az intézményben többféle súlyossági fokozatot látnak el, aktív kórházként pedig szünet nélkül működnek, szerinte náluk az átlagosnál is nagyobb a leterheltség. Az igazgató elmondta, az ápolókat érintő szakemberhiány a fekvőbeteg-osztályokra jellemző elsősorban. Az utánpótláshiányt két okra vezeti vissza: egyrészt nem képeznek elég szakembert, illetve sok ápoló és nővér megy külföldre dolgozni.

Vinkler Lajosné, a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara (MESZK) Veszprém megyei elnöke érdeklődésünkre elmondta, a szervezet támogatja, hogy a szakdolgozók fekete szalagot viseljenek, azonban a tagságot arra kérték, ne dolgozzanak fekete ruhában. Emlékeztetett, a szervezet márciusi nagygyűlésén elfogadott tizenkét pont között szerepelt a szakdolgozók havi alapilletményének ötvenezer forintos emelése és a szakdolgozói életpályamodell azonnali bevezetése is, ezekre a követelésekre érdemben még nem reagált a kormány. A MESZK ezért május 12-én, az ápolók nemzetközi napján Budapesten megmozdulást szervez, ahova mindenkit várnak, aki egyetért a szervezet törekvéseivel.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!