Hírek

2017.04.25. 12:55

A tapolcafői borverseny célja a találkozás és a tapasztalatok cseréje

TAPOLCAFŐ - Több mint 70 bormintát bíráltak el a Tapolcafői Kertbarátkör hetedik alkalommal megtartott házi borversenyén a helyi kultúrházban.

Polgár Tibor

Somogyi Zoltán, a házigazda egyesület elnöke a rendezvény megnyitásakor kiemelte: borversenyük célja a szőlősgazdák és a lakosság találkozásának elősegítése, a bortermelési tapasztalatok egymással való megosztása, valamint a minőségi borászatra történő ösztönzés. A tapolcafői kertbarátok vezetője a bor világtörténetének korszakairól is említést tett, ennek során Hamvas Béla Kossuth-díjas író, filozófus, esztéta A bor filozófiája című könyvében olvashatókat ajánlotta a szép számban egybegyűltek figyelmébe: "Az özönvíz után Noé elültette az első szőlőtőkét és ezzel a világtörténet új korszaka kezdődött. A harmadik kor pedig a víznek a borrá változtatásával kezdődik, s mi jelenleg ebben a korszakban élünk. A világtörténet akkor ér véget, ha a forrásokból és a kutakból bor fakad, ha a felhőkből bor esik, ha a tavak és a tengerek borrá változnak."

A hetedik tapolcafői borversenyre 34 szőlősgazda minden eddiginél több, összesen 73 bormintát nevezett. Az eseményen 19 borfajta képviseltette magát, például olasz és rajnai rizling, cserszegi fűszeres, ezerfürtű, zefír, zenit, Irsai Olivér, chardonnay, továbbá kékfrankos, cabernet sauvignon, blauburger, medina, a kevésbé ismert duna nevű bor, illetve néhány rozé.

A nedűket háromtagú zsűri bírálta el, a bizottságot Császár Attila (Somló), Lengyel István (Nyúl) és Géh Géza (Győr) alkotta.

Az ítészek végül egy nagyaranyat osztottak ki, ezt a veszprémvarsányi Kiss József Irsai Olivérje kapta meg, emellett 6 arany, 27 ezüst, 33 bronz, valamint 6 oklevél született a borversenyen. - A zsűri azt állapította meg, hogy nem volt rossz bor a felhozatalban, a fehérborok pedig kimondottan jók voltak. Ösz-szességében elmondható, hogy jó volt a tavalyi termés - jegyezte meg Somogyi Zoltán. Idén márciusban immár a nyolcadik évét betöltő Tapolcafői Kertbarátkör elnöke a kiváló hangulatú rendezvény zárásaként ugyancsak Hamvas Bélát idézte: "Az ivás mennyivel erotikusabb, mint az evés. Az ivás a szerelem legközelebbi rokona. A bor olyan volt, mint a cseppfolyós csók."

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!