Hírek

2017.03.29. 09:44

Kincskeresők a tapolcai barlangban

Tapolca - Izgalmas barlang túrán vehettek részt mindazok, akik az Egészséges Tapolca, egészséges gazdaság projekt keretében rendezett A tapolcai barlangok napjai programjára jelentkeztek.

Tóth B. Zsuzsa

Az érdeklődőknek Szilaj Rezső, a helyi Plecotus Barlangkutató Csoport vezetője mutatta be a Tamási Áron Művelődési Központban rendezett előadásán az ismert helyi barlangokat. Beszélt a Tavasbarlangról, a Kórház barlangról és a Kincses gödörről.

Utóbbi termeibe másnap közel húszan le is ereszkedtek. Mint kiderült, az eredeti barlangot valószínűleg a mélyből feltörő vizek oldották ki, hasonlóan a többi tapolcai barlanghoz.

A tapolcai Kincsesgödör barlangba a kutató csoporttal eztán is bárki leereszkedhet

A viszonylag magas, 17 fokos hőmérséklet arra utal, hogy a barlang alatt karsztvíz lehet, amelynek a hőmérséklete 18 fokos a városban. A barlangászok kijáratot nem találtak a nyolcvan méter hosszú üregből, amely egykor egyetlen terem volt. Mára több ponton beomlott, egyes részei csak nyolc-tíz méteres kúszással közelíthetőek meg.

Ez azonban nem tántorította el a látogatók nagy részét, kobakkal és fejlámpával felszerelkezve és klausztrofóbiát nem ismerve lelkesen csúsztak-másztak, hogy minél többet lássanak. A fiatal, 10-15 millió éves szarmata mészkövet nagy nyomás nem érte, hogy megkristályosodjon, megkeményedjen, a rétegei között vastag agyagcsíkok maradtak, most is könnyen omlik.

A hetvenes években részben betemették a lejáratot, de addigra már kár érte a barlangot. A lakosság a 19 században dögkútnak használhatta, erre utalnak  az állatcsont maradványok. Aztán a Halápi úton elkezdődő építkezésekkel az üregekbe építő anyagok kerültek, a barlangászok cirill betűs beton téglát is találtak.

Mindez azonban nem riasztotta el őket attól, hogy a négykézláb járható részeken próbáljanak a huzatot követve tovább jutni. Így fedeztek fel több termet és folytatják a kutatást további ágakon ma is. Cseppkövek és tavak ugyan ebben a barlangban nincsenek, csak némi mészkiválás és az emberi használatra utaló korom, de a Kincses név állítólag arra utal, hogy egykor kincseket, fegyvereket rejtett.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!