Hírek

2017.03.30. 07:23

Az ügyvezető elődjét vádolják hűtlen kezeléssel Ajkán

Tapolca, Ajka - Az ajkai önkormányzat résztulajdonában álló ingatlankezelő cég ügyvezetője hűtlen kezeléssel vádolja a kft. korábbi vezetőjét.

Penk Tímea

A Tapolcai Járásbíróság a napokban tárgyalta a pótmagánvádas eljárást. Ennek során elhangzott, hogy a Nagytóberek Ingatlanforgalmazó és -kezelő kft. ügyvezetője 2012-ben tett feljelentést a cég korábbi ügyvezetője ellen, mert úgy látta, hogy 2008-ban nem a tőle elvárható módon kötött meg egy öt ingatlant érintő értékesítési szerződést. Mindkét ügyvezetőt más önkormányzati érdekeltségű cégek vezetésével is megbízták, nemcsak az ingatlanhasznosító kft. irányításával.

A jelenlegi ügyvezető 2011-ben vette át az irányítást, de csak másfél év múlva jelentette fel elődjét hűtlen kezelés miatt. A nyomozóhatóság megszüntette az eljárást, ezt követően a feljelentő pótmagánvádat terjesztett elő. A bíróság sem állapította meg a korábbi ügyvezető büntetőjogi felelősségét, de a pótmagánvádló fellebbezése miatt a törvényszék új eljárás lefolytatását rendelte el, amelyre a Tapolcai Járásbíróságot jelölte ki.

A pótmagánvádló szerint a Nagytóberek kft. korábbi ügyvezetője egy százmillió forintos vételárat meghaladó adásvételi szerződést kötött egy céggel úgy, hogy az első két részletet még 2008-ban kifizeti, az utolsó részletet pedig 2009 január végéig. 42 millió forint, vagyis a második részlet kiegyenlítése után az eladó átadta az ingatlanok tulajdonjogát a vevőnek.

Erre állítása szerint azért volt szükség, hogy az illetékkedvezményt érvényesíteni tudja a rendelkezésre álló határidőn belül, másrészt a kft.-nek az adóhivatal felé tartozása volt, és nem akarták, hogy felszámolják a társaságot. A tárgyaláson tanúként meghallgatott polgármester tagadta, hogy valaha azt mondta volna: a Nagytóberek kft. felszámolását politikai okok miatt nem engedhetik meg maguknak.

A tapolcai bíróság a minap tárgyalta a pótmagánvádas eljárást Fotó: Tóth B. Zsuzsa

Az ingatlanokat a szerződés szerint bejegyezte a földhivatal az új tulajdonosnak, azonban a vételárból fennmaradó több mint 58 millió forint nem érkezett meg, és a behajtási kísérletek is eredménytelenek maradtak. Így a magánvádló szerint a korábbi ügyvezető a kötelezettségét megszegve, indokolatlan kockázatot vállalva jelentős anyagi hátrányt okozott az cégnek.

Az ellentmondó nyilatkozatok miatt elrendelt szembesítések nem vezettek eredményre. Míg a vevő azt állította, hogy először a polgármesterrel tárgyalt az ingatlanvételről, addig a polgármester úgy emlékezett, hogy csak az utolsó részlet elmaradása után találkozott a vevővel. Abban sem volt egyetértés, hogy létezett-e előszerződés, amely az ügyiratban nem szerepelt, de a szerződés szövege hivatkozott rá. A vádlott szerint a cégnél meg kell lennie az előszerződésnek, hacsak le nem selejtezték azóta.

A tárgyaláson elhangzott az is, hogy az önkormányzati résztulajdonú kft. korábbi ügyvezetője a város rendezési tervén bemutatta a vevőnek, hogy utat épít az ingatlanokhoz, ez azonban nem valósult meg. A Nagytóberek kft. tulajdonosai ismerték a likviditási problémákat, amelyek teljesen természetesek egy projektcég esetén a polgármester szerint, aki azt is elmondta, hogy tizenkét gazdasági társaságban érintett az önkormányzat.

Mivel országgyűlési képviselő és polgármester is volt abban az időben, nem folyt bele a kft.-k napi munkájába, az éves taggyűlésen jutott információhoz. Amikor kiderült, hogy a vevő nem fizette meg az utolsó részletet, el akarta bocsátani az ügyvezetőt, de végül arra utasította, hogy hozza helyre az ügyet. A vádlott több eljárást kezdeményezett a vevővel szemben, de a kár nem térült meg, azonban a saját jutalékát felvette, amit a közigazgatási és munkaügyi bíróság jogszerűnek ítélt meg.

A bíróság májusra tűzte ki a következő tárgyalás időpontját, amelyen újabb tanúkihallgatások mellett ítélethirdetés várható.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!