Hírek

2017.02.23. 20:44

Tanoda nyílt a diákok fejlesztéséért

Sok szülő megtehet mindent azért, hogy gyermeke semmiben ne szenvedjen hátrányt az iskolában, és könnyebben érvényesüljön a munkaerőpiacon, de vannak olyan családok, amelyeknek nincs lehetőségük arra, hogy külön órákra járathassák a gyermekeiket.

Tóth B. Zsuzsa

A kormány támogatásával már itt is van megoldás arra, hogy a diákok új ismereteket szerezzenek és ne legyenek hátrányban a középiskolában.

Erről beszélt a nyirádi Lépésről lépésre tanoda megnyitó ünnepségén Fenyvesi Zoltán, a Veszprém Megyei Közgyűlés alelnöke. Mint mondta, pedagógusként is örömmel adja át a 30 milliós támogatással két éven át garantáltan működő tanodát, amely segítheti azokat a fiatalokat, akik valamilyen hátrányban szenvednek, akiknek szükségük van a foglalkozásokon való részvételre, szabad idejük hasznos eltöltésére. Gratulált a tanoda létrehozóinak, hogy Ajka és Tapolca után Nyirádon is megnyílik az intézmény. Antal Zoltánné szakmai vezető a tanoda program folytatásának fontosságát hangsúlyozta.

- El kellett fogadtatni az elmúlt években az iskolákkal, a  családokkal is a speciális nevelési formát, amit a tanoda nyújthat. Tapolcán és Ajkán már a gyerekek és a szülők is érzik a tanoda jótékony hatását. Az megmutatkozik az iskolai teljesítményben, a hiányzások csökkenésében, a szülő-gyermek és szülő-iskola kapcsolat pozitív elmozdulásában. Célunk, hogy a mélyszegénységben élő gyerekeket eljuttassuk a középiskolai oktatásba, és ott tartsuk őket, valamint gondozzuk és fejlesszük a tehetségeket. A kötelezően fejlesztendő tantárgyak oktatása, a gyógypedagógiai fejlesztés és kreativitást serkentő foglalkozások során minél több ismeretre tegyenek szert a diákok. Csökkenjen az iskolai lemorzsolódás, javuljanak a tanulmányi eredmények, pótolhassuk a szocializációs hiányosságaikat. Hosszútávú cél a hátrányos helyzetűek esélyeinek növelése, a munkaerőpiacra való belépés és az egészségtudatos magatartás előmozdítása – mondta a szakmai vezető. Hozzátette, hogy a tanodában komplex személyiség fejlesztés folyik, művészeti kurzusokat, pályaorientációs és tehetséggondozásra épülő foglalkozásokat tartanak. A tanoda nem vonja ki a tanulót az iskolai életből, nem váltja ki az iskolai pedagógiai munkát, hanem a tanórákat követően olyan lehetőséget ad, amellyel hozzájárul az iskolai eredményességhez, a végzettség nélküli iskola elhagyás csökkentéséhez. A nyirádi tanodában néhány napon belül elkezdődik a munka, amelyben 30 diák vehet részt 2019 márciusa végéig. Közülük 21 helybeli általános iskolás, felső tagozatos, kilenc pedig ajkai középiskolás, akiknek még a nyelvvizsgára való felkészülésben is segítenek. Az avató ünnepséget a tanoda diákjainak műsora zárta.

kép: Nyirádon is megnyílt a tanoda, ahol harminc diákot fejleszthetnek két éven át

Fotó: Tóth B. Zsuzsa

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!