Hírek

2017.06.06. 18:48

Tájfunok Pápa felett

Pápa – Tájfunok jelentek meg a pápai égbolton nem sokkal dél előtt, megijedni nem kell, most csak az Egyesült Királyság vadászrepülőgépei érkeztek meg egy gyakorlatra.

Balogh Ákos

Kicsi az esélye, hogy valódi tájfun alakuljon ki Pápa környékén, persze csak ha az időjárási jelenségre gondolunk, merthogy aki ma tájfunt, azaz Eurofighter Typhoon típusú angol vadászrepülőgépeket látott, annak nem káprázott a szeme, egy katonai gyakorlatra két ilyen légijármű is érkezett, a pápai repülőtérre.

Mint arról korábban is írtunk a Load Diffuser 2017 nevezetű légierős gyakorlaton több NATO tagország katonai repülőgépe is zajongott a Dunántúl légterében, ebbe kapcsolódott be két brit Eurofighter Typhoon vadászrepülőgép, hogy egészen csütörtökig fel, felbukkanva az égen ellenséges repülőgépek szerepét töltsék be, így segítve a közös félkészülést, mely minden résztvevő nemezt számára rendkívül hasznos.

A repülőgépek kicsivel dél előtt landoltak, Romániából érkeztek, ahol az ottani légtérvédelem megerősítésében vállaltak szerepet, majd a leszállást követően a már korábban megérkező műszaki állomány készítette elő őket az újbóli felszállásra, kerozin és különböző szükséges anyagok feltöltésével, a gépek ellenőrzésével. Szerdán a gépek átrepülnek Kecskemétre, csatlakozva az amerikai, szlovák, horvát, szlovén, cseh és magyar kollégáikhoz, majd csütörtökön ismét Pápáról indulnak haza.

Az érkezés szakmailag is különlegességet jelentett, tudtuk meg Gangler László ezredestől, az MH Pápa Bázisrepülőtér parancsnokától, ugyanis katonai gyakorlaton ez a típus még sohasem járt hazánkban, a pápai repülőtéren pedig még egyszer sem szállt le. Ahhoz, hogy ez megvalósulhasson több felkészülésnek is meg kellett történnie, például megismerkedtek a magyar katonák a repülőgép sajátosságaival, egy brit előkészítő csoporttal pedig percről percre megtervezték az itt tartózkodás mozzanatait, amit közösen szolgálnak majd ki magyar és angol szakemberek, árulta el az ezredes.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!