Hírek

2015.04.22. 18:49

Tájékozódjunk, mielőtt elindulunk medvehagymát szedni!

Pécsely, Bakonybél, Veszprém - Medvehagymát csak állami és nem természetvédelmi területen lehet szedni engedély nélkül, egy személy két kilogrammot gyűjthet naponta belőle.

Kutasi Zsófia

- Tájékozódjunk, mielőtt elindulunk medvehagymát szedni! - ezt javasolta Kántor Krisztián rendőr zászlós, a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatósága képviseletében pedig Mészáros András és Simon Pál természetvédelmi őrök Pécselynél, egy védett területen levő medvehagymásnál. A növényből, ugyanis csak állami és nem természetvédelmi területen lehet szedni engedély nélkül, egy személy két kilót gyűjthet naponta belőle. Másutt engedély kell, amit adott esetben a nemzeti parktól, a kormányhivataltól, illetve az erdőgazdálkodótól igényelhetünk. A kérelem díja 20 ezer forint, mire megadják hetek telnek el. Ha valaki engedély nélkül szedi a növényt, néhány levélnél figyelmeztetik, de nagyobb mennyiségtől helyszíni bírágra is számíthat, ami ötezer forinttól kezdődik. A szerdai bejáráson kiderült továbbá, a Balatonfüredi Rendőrkapitányság társzerveivel, köztük a nemzeti park, a vadásztársaságok képviselőivel, rendszeresen ellenőrzi a környéket, különös tekintettel az orvvadászokra, illegális fakitermelőkre, crossmotorosokra, és az engedély nélküli medvehagymagyűjtőkre. Azt mondták, a térségben mindezek nem jellemzőek.

Pécsely – Kántor Krisztián rendőr zászlós, Balatonszőlős– Pécsely körzeti megbízottja (balról) Simon Pállal és Mészáros Andrással, a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság természetvédelmi őreivel Pélyecsnél, a Hosszú-völgyben mutatja egy medvehagymás területnél, hogy a tiltott szedés miatt megritkult az állomány.
Fotó: Kovács Erika

Étvágyjavító, koleszterint-szint csökkentő, stresszoldó, sőt állítólag potencianövelő hatása is van a medvehagymának - tudtuk meg Bakonyvári Andortól, a Guzmics Izidor Egyesület elnökétől. A szervezet minden évben megrendezi a medvehagymás napokat Bakonybélben. Kezdetben ötvenen, idén, a nyolcadik alkalommal közel háromezren látogattak el az eseményre. A délelőtt túrákra indulhattak a kirándulni vágyók, délután pedig kóstolás, vásár és sétavonatozás várta az érdeklődőket. A gasztronómiai ínyencségek összetevői között a főszerepben a medvehagyma állt; volt krémleves, zsíros- és körözöttes kenyér, bor, pálinka, fasírozott, bagett és pogácsa. Bakonybélben tehát töretlen, sőt egyre nagyobb a medvehagyma kultusza, a növény iránt rajongók itt megtalálhatnak minden kapcsolódó különlegességet vagy ínyencséget.

Öt éve árul medvehagymát a veszprémi piacon Leszkovics Antalné. Nem sokat hoz ki naponta Fotó: Balogh Ákos

Öt éve árul medvehagymát a veszprémi piacon Leszkovics Antalné. Azt mondja, az ő példáját követve a következő évtől kezdték el nagy tételben árulni mások is ezt a csemegét. Ő nem sokat hoz ki egy-egy alkalommal, mert nem akar délutánig kint maradni, általában tíz-tizenöt csomaggal ad el. Különben is csak két kilónyit lehet leszedni az erdőből büntetés nélkül. Leszkovics Antalné szerint sokan nem tartják be a szabályokat és fél erdőnyi helyekről szedik össze a medvehagymát, még külföldre is visznek belőle.

Sokfelé találni manapság medvehagymát, mert a virágjának magjairól is gyorsan elterjed, ő otthon is termeszt, ugyanis a kereslet egyre nő. Egészséges a medvehagyma és finom, mondja, lehet levesek, saláták, savanyúságok ízesítője, de előszeretetten használják péksüteményekben, például pogácsában, sőt, már lángosban is kóstolta és finomnak találta.

Nagyobb mennyiség esetén ötezer forintnál kezdődik a helyszíni bírság




Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!