Hírek

2017.08.03. 11:03

Tábortánc, szalonnasütés, mesedélután - A "Zörögösök” gyermektábora Cseszneken

Második éve rendez a Vámhegy Egyesület nyári gyermektábort. A civil szervezet 2014 végén alakult, az égisze alatt működő Zörög néptáncegyüttes táncosaié volt az ötlet, a szervezést is ők vállalták.

Müller Anikó Hanga

Triebl Mirella, aki maga is táncos, kulturális közfoglalkoztatottként dolgozik a faluban, a tábori munkát két diák segítette önkéntesként, valamint a falugondnok és a gyermekek szülei is részt vállaltak a főzésben, a felügyeletben, de Trieblné Stanka Renáta polgármester asszony is kivette a munkából a részét.

– Önkormányzatunk az egyesületet az idén nyolcvanezer forinttal támogatja. Fontos számunkra a hagyományőrzés, az, hogy a több mint húsz évvel ezelőtt alakult néptánccsoport – a mostani felnőtt táncosok ebből nőttek ki – által létrehozott értékeket megőrizzük, továbbvigyük. Másrészt örülünk, hogy van egy fiatal csapatunk, melyre lehet támaszkodni. Az egyesületi tagok, a táncosok aktív segítői programjainknak, részt vesznek a No Motor, a falunap, a játszóházak és egyéb kulturális programok szervezésében, lebonyolításában, mondta a faluvezető. A résztvevő harminckét gyermek – a legkisebb négyéves volt – részben helyi, de jöttek a szomszédos Bakonyszentkirályról és távolabbról is, akik a nagyszülőknél nyaraltak ebben az időszakban, sokan visszatérők, mert tavaly nagyon jól érezték magukat.

 

– Hétfőtől péntekig, reggeltől délutánig foglalkoztunk a gyermekekkel. Mivel nagy volt az életkori különbség, az első szabályunk az volt, hogy segítünk a kicsiknek. Minden reggel tábortánccal kezdtünk. A programokban volt kézműveskedés, mécses tartó- és szütyő-készítés, pólófestés, sport- és túranap, szalonnasütés, táncház, meseelőadás Lang Rudolffal, aki meséket húzott elő kerekes kútjából. Nem titkolt szándékunk az is, hogy a résztvevő gyermekek néptáncegyüttesünk utánpótlását biztosítsák, mondta Triebl Mirella. Testvére, Triebl Antónia azt hangsúlyozta, a programok összeállításánál a céljuk a sokszínűség, a kreativitás volt. Nem akarták csupán a néptánc irányába elvinni, bár sok népdalt énekeltek és népzenét hallgattak. – A szabad iskolaválasztás következtében a távolabb dolgozó szülők gyermekeiket is viszik magukkal az ottani iskolákba, így ők kevésbé ismerik helyi társaikat, van, hogy a szomszédos utcában laknak, de itt ismerkedtek meg, most barátok lettek. A nagyok segítettek a kicsiknek, a szülők is találkoztak, beszélgettek itt, nagyon fontos ez az összekovácsolódás, emelte ki Antónia. A bakonyszentkirályi Zsargó Amina tavaly hallott a táborról, az idén testvérével együtt jelentkezett. Nagyon jó a hangulat, mondta, tetszettek neki a kézműves foglalkozások, a napi tábortánc, az erdei túra, a szalonnasütés. Új barátot is szerzett, egy nagymamájánál nyaraló győri kislánnyal ismerkedett meg.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!