Hírek

2015.05.26. 13:57

Táborozásra fel!

Hagyományos kézműves, stílusos lovas vagy újra divatját élő horgász. Számos tábor várja a gyerekeket a Balaton-parton a nyáron. A pszichológus szerint fontos, hogy a gyerek feltöltődjön a szünetben, de túlzásba sem szabad vinni a táborozást.

Prevics Éva

A Szabó gyerekek totyogós koruk óta horgásznak édesapjukkal. A nagyobbik fiú Márk már horgászvizsgával is büszkélkedhet, eddigi legnagyobb fogása egy több mint hat kilós ponty volt. A 11 és 7 éves Balatonakaliban élő fiúk idén nyáron horgásztáborba is mennek. Édesanyjuk, Horváth Anett a Naplónak azt mondta: nem egyszerű megoldani a nyári szünetben a gyerekek felügyeletét, még úgy sem, hogy a nagyszülők segítenek, ezért is jött számításba a gyerekek táboroztatása.

Legfeljebb a fantázia és a pénztárca szab határt annak, hogy a szülő milyen táborba írassa gyermekét. A Balaton-parti települések széles kínálattal készülnek. Ebben az időszakban sok a vendég gyerek is, akik csak nyárra költöznek a Balatonhoz családjukkal, nekik is elfoglaltságot kell adni. A családok egyre inkább a természetközeli lehetőségeket keresik - mondták az általunk megkérdezett táborszervezők.

Az egyik ilyen alternatíva a horgásztábor, aminek lényege, hogy a természet és a víz szeretetére tanítsa a gyerekeket - mondta a Naplónak Táncsics Aladár a Bakony-Balaton Horgász Szövetség elnöke. Nem a horgászutánpótlás nevelése a cél - hangsúlyozza a táborszervező - sokkal inkább az, hogy a gyerek megismerkedjen a Balaton élővilágával, ne féljen a víztől és jó levegőn legyen egész nap.

A Balaton-felvidéken adja magát a lovas tábor is. Ez is egyre népszerűbb. Legtöbbször ezekben úgy állítják össze a programot, hogy az is részt vehessen rajta, aki még soha nem ült lovon. A lovaglás mellett, lovaskocsikázás, lóápolás is a program része és a gyerekek rengetek elméleti ismeretet is tanulnak a lovakról. A lovas sport a visszafogott gyereket bátorítja, a túlmozgókat pedig fegyelemre tanítja. Emellett pedig fejleszti a koordinációt és koncentrációt is - mondta Vida Kiss Ramóna táborszervező.

Sokak számára még mindig vonzó a klasszikus kézművestábor, ahol fiúk és lányok egyaránt fejleszthetik kézügyességüket. Gyöngyfűzést, varrást, különböző kreatív fejlesztő technikákat sajátíthatnak el a gyerekek. Ezekben a táborokban általában az alapoktól kezdik a tanulást, így az is becsatlakozhat, aki kevésbé gyakorlott - mondta Zsabka Jánosné szervező.

Fontos, hogy a gyermek pihenjen, feltöltődjön az iskolai szünidő alatt. Ebben segíthetenek a táborok. A tábor kiválasztásánál a gyerek igényeit kell szem előtt tartani, nem pedig a szülő vágyait. Hasznos a kikapcsolódásban, ha a gyermek más környezetben van, mint év közben, tehát például egy falusi gyermek városba megy, egy városi pedig falura - mondta a Naplónak Csoszánszki Gabriella pszichológus. Figyelni kell azonban arra, hogy a táborok ne vegyék át a család szerepét, tehát a családi programoknak és a táborozásoknak amennyire lehet egyensúlyban kell lenniük. Néha a szülő azt hiszi, hogy a gyermeke semmi hasznosat nem csinál a szünidőben ha csak otthon van, pedig a kortársakkal való játék, időtöltés ugyanolyan fontos és hasznos a gyermek számára, mint akár egy fejlesztő tábor. A szakember szerint 10 évesnél kisebb gyermeknek nem ajánlott az ottalvós tábor, mert az ilyen korú csemetéknek még szükségük van arra, hogy este elmeséljék élményeiket szüleiknek. Később, mikor már a kortársakkal való kapcsolat felértékelődik, érdemes bentlakásos táborba küldeni a gyermeket.



Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!