Hírek

2016.10.19. 15:37

Tábornoki kinevezést kapott Dányi Béla

Áder János, Magyarország köztársasági elnöke – a belügyminiszter előterjesztésére – kimagasló szolgálati tevékenysége október huszonharmadikai hatállyal kinevezte tűzoltó dandártábornokká Dányi Béla tűzoltó ezredest, a Veszprém Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság vezetőjét. A tábornok az erről szóló dokumentumokat október tizenkilencedikén vette át a Sándor-palotában.

A köztársasági elnök rezidenciáján Dányi Bélán kívül még öten vettek át tábornoki kinevezést. Áder János kinevezte rendőr altábornaggyá Tasnádi László rendőr vezérőrnagyot, dandártábornokká Schmidt Zoltán és Fodor Péter ezredest, pénzügyőr dandártábornokká Zámbó Péter István ezredest, illetve büntetés-végrehajtási dandártábornokká Budai Istvánt.

Dányi Béla 1980-ban a Zalka Máté Katonai Műszaki Főiskolán híradástechnikai üzemmérnöki oklevelet, 2001-ben a Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetemen haditechnikai menedzser és katonai kommunikációs rendszerszervező diplomát szerzett. A rendészeti szakvizsgát 2004-ben, a rendészeti vezetővé képző tanfolyamot 2005-ben végezte el, majd 2009-ben megszerezte a katasztrófavédelmi-polgári védelmi szervező szakképesítést.

Katonai főiskolai tanulmányai végeztével a Magyar Honvédség hivatásos állományában teljesített szolgálatot különböző beosztásokban. 2000. szeptember elsején került a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság állományába kiemelt főelőadóként, majd 2003 szeptemberétől először Tiszavasváriban, majd Nyíregyházán vezette a polgári védelmi kirendeltséget. 2006. szeptember elsejétől megbízottként, majd 2007 januárjától kinevezett vezetőként látta el a megyei katasztrófavédelmi igazgatóhelyettesi feladatokat. 2015. július 15-étől irányítja a Veszprém Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság munkáját.

Fotó: katasztrófavédelem

A tábornok több rendkívüli esemény felszámolásában vállalt szerepet és végzett példaértékű munkát, így például részt vett 2001-ben a tiszai ciánszennyezés, majd a beregi térséget gyakorlatilag teljesen elöntő tiszai árvíz, és a 2013-as rendkívüli időjárás miatt kialakult veszélyhelyzetek következményeinek felszámolásában, a védekezés, az újjáépítés helyszíni irányításában.

Legmagasabb kitüntetése a Magyar Érdemrend Lovagkeresztje katonai tagozata, amelyet tavaly márciusban vehetett át.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!