Hírek

2016.10.15. 18:40

Szüreti mulatság - már óvodásoknak is!

DEVECSER - Városunk büszkesége a Vackor Óvoda, amely nemcsak a kiváló szakmai munka miatt érdemel elismerést, hanem azért is, mert tevékenyen részt vesz a közösség-építésben és a hagyományőrzésben - köszöntötte Ferenczi Gábor polgármester a szüreti felvonulás szervezőit és vendégeit.

Penk Tímea

A devecseri Vackor Óvoda rendezvényéhez évről évre egyre többen csatlakoznak. Lennerné Pál Szilva intézményvezető elmondta, hogy ez már a tizennyolcadik alkalom, hogy megszervezi az óvoda a szüreti mulatságot.

- Egy kéthetes szüreti programot zárunk a szüreti felvonulással, amely az elmúlt tizennyolc év alatt hagyománnyá vált. 1998 óta éljük meg e jeles őszi nap szépségét - fogalmazott az óvodavezető.

Fotó: Penk Tímea

A Somlóra vitték a szülők a kéthetes program egyik napján a nagycsoportosokat, akik valódi szüretelésben vehettek részt, és ebéddel is vendégül látták őket. Az óvodai szüret napján a rossz idő miatt az épületen belül alakítottak minden zugot pincévé. Bogdán Levente hegybíró megadta az engedélyt a szüreti munkálatokra, Kovács Norbert Cimbi pedig szüreti dramatikus játékkal készült. A szüreti felvonulás napján először a városháza, majd a járási hivatal elé vonult a sereg. A Vackor óvodásokhoz, bölcsődésekhez, az intézmény dolgozóihoz csatlakoztak a szülők, nagyszülők, hozzátartozók, az általános iskola első és második osztályos tanulói, a Máltai Szeretetszolgálat Gyerekháza, a nyugdíjasklub, a foltvarrók, az idősek otthona lakói, védőnők és családsegítők. Mindannyiuk ajándékot is kapott.

Lennerné Pál Szilva megköszönte az óvodások őszi mulatságában részt vevő segítők munkáját, majd a Katica és Mackó csoport szüreti vígságos műsort adott elő. Ferenczi Gábor az önkormányzati hivatal előtt köszöntötte a sereget.

- Számunkra különösen fontos a Somló, amelynek 2007 óta Devecser a fővárosa. Mindannyian azon dolgozunk, hogy ezt a címet meg tudjuk tölteni tartalommal - mondta a polgármester, majd kiemelte a Vackor Óvoda közösségépítésben és hagyományőrzésben nyújtott tevékenységét.

- Bízom abban, hogy jövőre a szüreti felvonulást ki tudjuk egészíteni somlói bornapokkal is - hangsúlyozta Ferenczi Gábor, majd jó szórakozást kívánt a szüreti mulatság további programjaihoz. A város szívében Cimbi és Török Sándor növendékei adtak elő néptáncos műsort. A fellépésre Soós Anita pedagógus elkísérte a kislányát.

- Elisa óvodáskora óta néptáncol és két éve jár az Élő Forrás Egyesület művészeti iskolájába. Fontosnak tartom, hogy devecseriként a lányom egy helyi művészeti csoportba is járjon, szerencsére van erre lehetősége a városban - mondta a tízéves gyermek édesanyja, aki szülőként először vett részt a szüreti felvonuláson.

- Örülök, hogy itt lehetek ezen a jól szervezett, kedves programon. Évről évre egyre színvonalasabb produkciót mutatnak be a fellépők. Kiváló a koreográfia, és a gyerekek fegyelmezetten táncoltak és énekeltek - hangsúlyozta Anita. Szerinte nagyon jó, hogy a polgármester fogadta a gyerekeket a téren, és a kölcsönös ajándékozás a szociális nevelést szolgálja, hiszen a kicsik a jó példát viszik tovább.

- Fontos nekünk, somlói embereknek a szüret. Mi már végeztünk a munkálatokkal. Jó lenne, ha egész naposra bővítenék ezt a rendezvényt és hétvégén tartanák, mert akkor még többen be tudnának kapcsolódni - fogalmazott Anita, aki szerint kellenek a város életében a közösséget összehozó programok.

Bertalanné Bogdán Krisztina a nagycsoportos lányát kísérte a felvonulása, ezalatt a kisebbik gyermekre a nagyszülő vigyázott.

- Fanni mondta a verset, öröm volt látni és hallani. Minden évben részt veszünk a felvonuláson, amelyen nagyon jól érezzük magunkat. Szerencsére a nap is kisütött - mondta Krisztina. Elárulta, hogy a nagypapa szintén szőlőt művel a Somlón, és a szüretelésen is részt vett az egész család.

A városi szüreti felvonulás után az óvoda udvarán folytatódott a program. Az Őszfény Nyugdíjasklub szüreti dalcsokrot adott elő az óvónőkkel, majd Cimbi táncházat tartott.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!