Hírek

2016.07.13. 09:15

Szülés után hat hónappal már színpadon állt

Sümeg - Kislánya születése után három hónappal már próbált és oktatott, hat hónappal később már a színpadon állt Mikola Nikoletta.

Tisler Anna

Az ismert hastáncos 2009-ben alapította az Al Ahram hastánc csoportot, amely tavaly óta Sümegi Hastánc Egyesülrt néven működik. Nikoletta már tizenöt éve táncol. Számos tanítványa van, többek élete úgy alakult, hogy el kellett költözniük a városból, de gálára, workshopra visszajárnak.

- Bella novemberben született, februárban már próbáltam a többiekkel - mondta Nikoletta. - A hastánc a nőiesség kifejezése, akárcsak az anyaság. Áprilisban a zalakarosi verseny nyitógáláján álltam először színpadon, majd a sümegi évzáró gálaműsorunkon. Még nem nyertem vissza teljesen a szülés előtti alakomat, de ez nem baj.

Mikola Nikoletta Fotó: Archív

A hastánc néven ismertté vált művészeti ágat ma már orientális kultúraként emlegetik. Nikoletta óráin az új koreográfiák tanulásakor a korról is beszélgetnek, amelyben azokat eredetileg táncolták. Így a táncos átérzi, mit kell kifejeznie, mely mozdulatnak mi a jelentőssége. A XXI. századi koreográfiák őriztek meg vonásokat az eredetiből, de számos showelemet is tartalmaznak azért, hogy érdekesebb, színesebb legyen. Divatba jöttek a kiegészítők, a fátyol, a legyezőfátyol, az Ízisz fátyol, a gyertya. Nagyon szépen mutat, amikor a színpadon többen színes fátyollal a kezükben végzik a mozdulatokat. A legyezőfátyol egy nagyon vékony selyemanyaggal meghosszabbított legyező, amellyel látványos mozdulatokat lehet végezni. Az Ízisz fátyolnál botra erősítik az anyag két végét, a táncos a botot fogja. A gyertyás táncokat is szeretik a fellépők és a közönség is. Elsötétített színpadon a gyertya fénye ír le formákat, ahogy a táncos zenére mozog azzal.
Nikoletta koreográfiákat is készít. A zene választásánál fontos, hogy neki tetszenek a dallamok. Azokra, amelyeket szívesen hallgat, könnyebb komponálni.

- A lágy, érzelmesebb dalokat, táncokat szeretem - mondta. - Régebben a fellépő ruháink némelyikét is én terveztem. Megbeszéltük a többiekkel, kinek mi az ötlete. A díszítés volt a legnehezebb, felvarrni az apró kristályokat.

Niki és sümegi csoportja

A csoportban táncol hatvan éven felüli hölgy és 11 éves kislány is. A mozgásformák megtanulása az állóképességet és a gondolkodást is próbára teszi. Meg kell jegyezni az egymást követő mozdulatsorokat, azt, hogy melyik testrész hogy mozog. Nem ritka, hogy egyszerre több testrész máshogy mozog. Erre nagyon oda kell figyelni, ezen felül arra is, hogy a többiekkel együtt és ritmusra tegyék azt. A hastánc nem csak a vékony hölgyek sportja, azok is meg tudják tanulni, akiknek van némi súlyfeleslegük. Az egész akarat és elhatározás kérdése.
Nikoletta Sümegen, Türjén és Tapolcán vezet csoportot. A próba két óráig tart, addig az édesapa, Dömötör Zsolt lufihajtogató világbajnok vigyáz a kislányra.

A sümegi csoport minden nyáron megszervezi a nyilvános és ingyenes gálaműsort a Kisfaludy várkertben, Papp Imre várkapitány és családja támogatásával. Az idén augusztus 13-án és 14-én mutatják be a műsorukat. Az évek alatt kialakult egy csapat, amelyik mindig ott ül a nézőtéren és tapsol nekik. Tapasztalataik szerint egyre többen vannak.

- Azért gálát szervezünk, és nem versenyt, hogy az együtt töltött napok ne a versengésről, a pontokról, a helyezésekről szóljanak, hanem a barátkozásról, a tanulásról, és arról, hogy érezzük jól magunkat együtt - fogalmazta meg Nikoletta. - Továbbképzéseket is tartunk. Visszajáró oktatónk és kedves barátunk Schäfer Katalin, aki fél éves amerikai turnéja után tölt nálunk pár napot, majd Izraelbe utazik tovább. Szintén visszajáró oktató Székely Maya, a Miss Hastánc Hungary 2005 királynője, valamint az idén még két oktató érkezik, Kecskeméti Anett Miss Hastánc Hungary 2010 királynő, és Varga Alexandra Miss Hastánc Hungary 2013 királynője.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!